Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi
Mai mult de jumătate dintre decese au fost persoane din Egipt, conform a doi oficiali din Cairo. Egiptul a revocat licențele a 16 agenții de turism care au ajutat pelerinii neautorizați să călătorească în Arabia Saudită, au declarat autoritățile, scrie Associated Press.
Arabia Saudită nu a comentat asupra deceselor din timpul pelerinajului, care este obligatoriu pentru fiecare musulman capabil cel puțin o dată în viață.
Guvernul egiptean a anunțat moartea a 31 de pelerini autorizați din cauza bolilor cronice în timpul Hajj-ului din acest an, dar nu a oferit o cifră oficială pentru ceilalți pelerini.
Cu toate acestea, un oficial al cabinetului a declarat că cel puțin 630 de alți egipteni au murit în timpul pelerinajului, majoritatea fiind raportați la Complexul de Urgență din cartierul Al-Muaisem din Mecca. Confirmând cifra, un diplomat egiptean a spus că majoritatea morților au fost înmormântați în Arabia Saudită.
Autoritățile saudite au luat măsuri împotriva pelerinilor neautorizați, expulzând zeci de mii de persoane. Dar mulți, în mare parte egipteni, au reușit să ajungă la locurile sfinte din și în jurul Mecca, unii pe jos. Spre deosebire de pelerinii autorizați, aceștia nu aveau hoteluri unde să se adăpostească de căldura toridă.
În declarația sa, guvernul a spus că cele 16 agenții de turism nu au oferit servicii adecvate pelerinilor. Aceste agenții au facilitat ilegal călătoria pelerinilor în Arabia Saudită folosind vize care nu permit deținătorilor să călătorească la Mecca. Oficialii companiilor au fost trimiși la procuratură pentru investigații.
Decesele au inclus, de asemenea, 165 de pelerini din Indonezia, 98 din India și zeci din Iordania, Tunisia, Maroc, Algeria și Malaezia, conform unei numărători efectuate de Associated Press. Doi pelerini americani au fost, de asemenea, raportați decedați.
Associated Press nu a putut confirma independent cauzele deceselor, dar unele țări precum Iordania și Tunisia au dat vina pe căldura ridicată. Jurnaliștii AP au văzut pelerini leșinând din cauza căldurii toride în timpul Hajj-ului, în special în zilele a doua și a treia. Unii vomitau și se prăbușeau.
Decesele nu sunt neobișnuite la Hajj, care a văzut uneori peste 2 milioane de oameni călătorind în Arabia Saudită pentru un pelerinaj de cinci zile. Istoria pelerinajului a cunoscut, de asemenea, stampede mortale și epidemii.
Însă numărul deceselor din acest an a fost neobișnuit de mare, sugerând circumstanțe excepționale. Un stampede din 2015 în Mina, în timpul Hajj-ului, a ucis peste 2.400 de pelerini, cel mai mortal incident care a lovit vreodată pelerinajul, conform unei numărători AP. Arabia Saudită nu a recunoscut niciodată cifra completă a victimelor din acel stampede. Un alt incident separat, prăbușirea unei macarale la Marea Moschee din Mecca în același an, a ucis 111 persoane.
Al doilea cel mai mortal incident la Hajj a fost un stampede din 1990, care a ucis 1.426 de persoane.
În perioada Hajj-ului din acest an, temperaturile maxime zilnice au variat între 46 grade Celsius (117 grade Fahrenheit) și 49 grade Celsius (120 grade Fahrenheit) în Mecca și la locurile sfinte din jurul orașului, conform Centrului Național de Meteorologie din Arabia Saudită. Unii oameni au leșinat încercând să efectueze stoning-ul simbolic al diavolului.
Hajj-ul, unul dintre cei cinci piloni ai Islamului, este unul dintre cele mai mari adunări religioase din lume. Peste 1,83 milioane de musulmani au efectuat Hajj-ul în 2024, inclusiv peste 1,6 milioane din 22 de țări și aproximativ 222.000 de cetățeni și rezidenți saudiți, conform autorităților saudite pentru Hajj.
Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pe controlul mulțimilor și măsuri de siguranță pentru cei care participă la pelerinajul anual de cinci zile, dar numărul mare de participanți face ca asigurarea siguranței acestora să fie dificilă.
Schimbările climatice ar putea face riscul și mai mare. Un studiu din 2019 realizat de experți de la Massachusetts Institute of Technology a constatat că, chiar dacă lumea reușește să atenueze cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, Hajj-ul va fi ținut la temperaturi care depășesc „pragul de pericol extrem” între 2047 și 2052 și între 2079 și 2086.
Islamul urmează un calendar lunar, astfel încât Hajj-ul vine cu aproximativ 11 zile mai devreme în fiecare an. Până în 2029, Hajj-ul va avea loc în aprilie, iar pentru câțiva ani după aceea va cădea iarna, când temperaturile sunt mai blânde.
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.