Peste 1,2 milioane de persoane au murit din cauza infecţiilor rezistente la medicamente în 2019
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Infecţiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au fost răspunzătoare în 2019 de peste 1,2 milioane de decese, făcând mai multe victime decât HIV/SIDA sau malaria, conform unui nou raport publicat joi, informează Reuters.

Oficialii din domeniul sănătăţii la nivel mondial au avertizat în repetate rânduri asupra răspândirii crescute a bacteriilor rezistente la medicamente şi a altor microbi din cauza folosirii greşite şi a utilizării în exces a antibioticelor, fapt ce încurajează microorganismele să se transforme în "superbacterii".

Noul raport "Global Research on Antimicrobian Resistance", publicat în The Lancet, a dezvăluit că rezistenţa la antimicrobiene (RAM) a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese şi asociată cu aproximativ 4,95 milioane de decese. Studiul a analizat date din 204 ţări şi teritorii.

"Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenţei la antimicrobiene la nivel mondial... Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza RAM până în 2050, dar acum ştim sigur că ne aflăm deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut", a declarat Chris Murray, coautor al studiului şi profesor la Universitatea din Washington.

Avertismentul OMS



Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistenţa la antimicrobiene.

Cornelius Clancy, profesor de medicină la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că una dintre modalităţile de a contracara RAM este abordarea unui nou model de tratament. "Modelul tradiţional de antibiotic pe care l-am avut în ultimele decenii de la penicilină - cred că este epuizat", a precizat specialistul.

Majoritatea deceselor din 2019 au fost cauzate de rezistenţa la medicamente în infecţii la nivelul căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, urmate de infecţii ale fluxului sanguin şi de infecţii intra-abdominale.

Unde este cel mai grav



Impactul RAM este în prezent cel mai grav în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, în timp ce în aproximativ unul din cinci cazuri de deces este vorba de copii cu vârste de până la cinci ani.

A existat o disponibilitate limitată a datelor în anumite regiuni - în special în multe ţări cu venituri mici şi medii - ceea ce poate restrânge acurateţea estimărilor studiului.

Clancy a subliniat totodată că, deşi în ultimii doi ani accentul s-a pus pe COVID-19, RAM este o "provocare pe termen lung", scrie Agerpres. 

Articole similare

Piesa zilei: Carnival of Rust | Poets of the Fall

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Piesa zilei: Shout 2000 | Disturbed

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că...


Top citite
Britney Spears a declarat că mama ei „a fost implicată” după ce paramedicii au fost trimiși să o trateze

Britney Spears a declarat că mama ei „a fost implicată” după ce paramedicii au fost trimiși să o trateze

Sursa: captură Youtube Fără Zahăr

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Lumânare

A murit un actor cunoscut pentru rolurile sale din filmele Titanic şi Stăpânul inelelor / Video

Sursa: Freepik

Mai mult decât o simplă partidă: Filmul „Checkmate” dezvăluie laturi întunecate ale șahului

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Ce NU trebuie să faci în ziua de Paște

Fotografie de la Vera Arsic/Pexels

Trei semne brutale care arată că relația ta se apropie de sfârșit


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cod galben de inundaţii în şaşe judeţe, până luni seara

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

pixel