Petre Daea, după ce Austria a refuzat intrarea României în Schengen: Nu voi sta niciodată cu capul plecat
Autor: Florin Ravdan
Data publicării:
Petre Daea a vorbit despre veto-ul dat de Austria împotriva aderării României la Schengen. 

"O să spun ceea ce merită spus şi anume că întreaga Românie este consternată de această măsură pe care a luat-o Austria şi din acest punct de vedere am ocazia să transmit ceea ce simt ca om, ca român, şi nu voi avea nicio rezervă.

Eu nu m-am dus la schi şi, dacă m-aş duce, aş merge în România. Avem suficiente zone în care se poate schia. Nu practic acest sport. Dar nu m-aş duce în Austria. Mai ales că nu am cunoscut încă toată ţara noastră şi îi îndemn pe toţi să o cunoască. Iată că astăzi ne putem măsura gesturile noastre de-a lungul vremii şi trebuie să le comensurăm într-un pas al realităţii, într-un cuvânt: să facem ceea ce este potrivit.

Eu nu am expertiză în domeniu să prind toate aceste nuanţe. Eu am un spaţiu mai redus de interpretare, dar pot spune că gestul pe care l-a făcut Austria ne deranjează şi e firesc să ne deranjeze ştiind ce efort am făcut de-a lungul vremii şi cât de mult am contribuit la solidaritatea europeană, iar ultimele acţiuni ale României referitor la război ne demonstrează că România este într-un spaţiu al înţelegerii europene şi trebuie să rămânem aici. Ş toţi trebuie să acţionăm astfel încât să fie bine pentru Europa, dar şi pentru România.

Eu nu am stat niciodată cu capul plecat şi nici voi sta niciodată. Să fiţi siguri că voi face ceea ce este potrivit pentru România şi vă asigur că nu voi sta niciodată cu capul plecat", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, citat de Antena3.ro.

Gazul, moneda cu care Croaţia a convins Austria că merită în Schengen? De ce şi-a schimbat Nehammer decizia

Austria s-a opus aderării la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, dar a susţinut Croaţia. Gazul care vine din Croaţia ar putea fi o posibilă explicaţie pentru acest lucru. 

Potrivit unei analize publicate pe portalul IntelliNews, Karl Nehammer, cancelarul Austriei, şi-a schimbat în doar câteva zile decizia, trecând de la dorinţa de blocare a Croaţiei la aderarea în Schengen, la cea de acceptare, deşi toate datele arată că tocmai ţara de la Marea Adriatică este una dintre sursele de migranţi ilegali pentru Austria. 

Astfel, spune Marcus How, şeful departamentului de analiză al VE Insight, companie de consultanţă în domeniul informaţiilor de afaceri şi al riscurilor politice, Nehammer a fost convins de Croaţia cu două argumente. 

Primul dintre ele a fost cel conform căruia Austria va primi gaze naturale de la un terminal LNG proaspăt inaugurat în Croaţia. Al doilea argument a fost unul mai dur. Croaţii ar fi ameninţat că, în cazul unui vot negativ, firmele austriece nu vor mai primi niciun mare contract de infrastructură în ţara lor, scrie G4Media. 

Astfel, cancelarul austriac a cedat şi şi-a schimbat poziţia iniţială, motiv pentru care la Consiliul JAI Austria a votat doar împotriva României şi Bulgariei.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, reafirmă refuzul pentru România şi Bulgaria în Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer a reafirmat refuzul pentru aderarea României şi Bulgariei în Schengen. 

Conform Der Standard, acesta a spus că, în continuare, răspunsul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este NU. Declaraţia acestuia vine în ciuda criticilor adresate Austriei, atât din România şi Bulgaria, cât şi din alte ţări europene. 

Cancelarul spune că refuzul vine ca urmare a unei probleme de securitate pentru Austria şi a criticat din nou "politica eşuată de azil a UE". 

"Nu va fi nicio extindere a Schengen cât timp graniţele externe nu sunt cu adevărat protejate. Politica eşuată de azil a UE a dus la această situaţie. Cât timp 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, este clar că avem o problemă de securitate care trebuie rezolvată", a declarat Karl Nehammer. 

Articole similare

Fațada principală a vechii Burse din Copenhaga s-a prăbușit

S-a prăbușit fațada principală a vechii Burse din...


Top citite
Foto: Freepik

Elicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a transmis ultimul său mesaj spre Terra

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

De ce a fugit prinţesa moştenitoare a tronului olandez în Spania: "Consecinţe enorme asupra vieţii sale". Și Mark Rutte a fost vizat

FOTO: captura video Instagram @Celine Dion

Documentarul despre Celine Dion va fi lansat în iunie

Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

Efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății mintale

The Beatles

Filmul documentar "Let it Be" al trupei The Beatles a fost restaurat și se îndreaptă spre Disney+

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum scapi de grăsimea de pe abdomen


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel