”Petrecerea de eclipsă”, o promisiune făcută, în 1978, de un profesor de fizică din SUA: A fost catalizatorul meu mai mult decât orice altceva
Autor: Sonia Baciu
Data publicării:
Un tânăr profesor de fizică le-a făcut, în 1978, o invitație inedită elevilor săi: să vadă împreună eclipsa totală de soare din aprilie 2024.

Pat Moriarty, profesor de fizică în Webster (New York) începând cu 1978, le-a făcut elevilor săi o invitație și, totodată, o promisiune, aparent greu de realizat.

După o oră de fizică, în care au discutat despre eclipse, profesorul le-a spus acestora că orașul lor se va afla pe raza următoarei eclipse de Soare, una totală, și că ar vrea să o vadă împreună cu elevii săi. Doar că evenimentul urma să aibă loc după 46 de ani, în 8 aprilie 2024.

”Hei, încercuiți-o pe cea din 8 aprilie 2024. Ne vom întâlni în acea zi”, își amintește Moriarty (68 de ani) că le-a spus elevilor săi, citat de Washington Post

Elevii  săi au râs. Să gândească atât de departe în timp era dificil pentru Moriarty - darămite pentru elevii săi de gimnaziu.

Cu toate acestea, timp de ani de zile, profesorul Moriarty le-a spus tuturor claselor sale să planifice o adunare în acel an, departe în viitor.

Această promisiune a fost prioritară atunci când, în urmă cu doi ani, a creat un eveniment pe Facebook și a încercat să își contacteze foștii elevi.

Deși nu se aștepta ca foștii săi elevi să se țină de promisiunea făcută în urmă cu aproape 50 de ani, profesorul Moriarty a fost vizibil marcat de numărul mare de foști elevi care au venit să vadă împreună cu acesta eclipsa totală de Soare.

”Ceea ce ești întrebat la acea vârstă este: Unde te vezi peste cinci sau zece ani?”, a declarat Kevin Thompson, care a urmat cursul lui Moriarty în 1982. ”Să te gândești la peste 40 de ani în viitor era aproape imposibil de înțeles”.

Foștii elevi au călătorit din întreaga țară și și-au adus anuarele pentru evenimentul de luni.

Moriarty a fost din nou șeful clasei, de data aceasta pe o alee, povestindu-le foștilor săi elevi cum cerul va părea că e noapte, temperatura va scădea și luminile automate de la unele case se vor aprinde.

”Eclipsa în sine... a trecut în plan secundar față de ceea ce a fost vorba. Eclipsa a fost catalizatorul meu mai mult decât orice altceva”, spus profesorul Moriarty.

În timp ce invitații se pregăteau să plece, Moriarty a sugerat să se reunească din nou peste două decenii, când va avea loc următoarea eclipsă totală de soare, iar toată lumea a râs, la fel ca acum 46 de ani.

Vezi și: Ce speră oamenii de ştiinţă să înveţe de la eclipsa totală din Statele Unite?

Articole similare

Cher dezvăluie de ce se întâlnește cu bărbați mai tineri

Cher a explicat motivul pentru care se întâlnește cu...


Top citite
Sursa: Simona Gherghe, Instagram

În spatele zâmbetului: Cum se simte Simona Gherghe departe de copiii săi

Sursa: Freepik

Ratonul dansator care face furori pe internet. Mișcări de superstar!

Sursa: captură Youtube Bloodstockfestivals

Piesa zilei: Devil don't cry (string quartet version) | KING 810

Sursa: Freepik

1 Mai în Capitală: Evenimente speciale și vreme perfectă pentru distracție. Idei de activități

Sursa: Freepik

Primăvara se colorează în ritmurile anilor '80 și '90: "Retro Nostalgia Music" îți aduce cea mai tare petrecere la Predeal

Sursa: Freepik

Schimbă mașina pe pantofii comozi! Calea Victoriei se transformă în zonă pietonală de Paște


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cher dezvăluie de ce se întâlnește cu bărbați mai tineri

Cher a explicat motivul pentru care se întâlnește cu...

pixel