Piața bursieră a Rusiei s-a PRĂBUȘIT! Trei lovituri dintr-un foc
Autor: Antonio Grigore
Data publicării:
Piața bursieră rusă s-a prăbușit. Indicele Bursei de la Moscova a coborât, luni, la un minim de 3.877,14 puncte. înregistrând o scădere de 3,5% față de vineri. De la 4.292,68, un record marcat pe 14 octombrie, respectivul indice a afișat o depreciere de 9,7%. 

Există trei factori care au antrenat această evoluție și care, potrivit analiștilor consultați de cotidianul independent RBK, au lovit concomitent. Rezultatul - devastator, scrie DCBusiness.

Primul factor: Geopolitica

Serghei Romanciuk, expert la Metallinvestbank, consideră că principalul motiv al retragerii in activele rusești îl constituie informațiile privind o iminentă ofensivă militară a Rusiei asupra Ucrainei. 

Eduard Kharin, de la Alfa Capital Asset Management, susține același punct de vedere. "Cred că principalul motiv este reacția la materialele publicate de Bloomberg potrivit cărora Rusia comasează trupe în jurul granițelor", a declarat el.

Pe 11 noiembrie, Bloomberg a relatat că Rusia ar putea lua în considerare o "invazie" a Ucrainei, în contextul în care tensiunile dintre Moscova și blocul comunitar s-au amplificat din cauza migranților și a livrărilor de gaze naturale. Zece zile mai târziu, pe 21 noiembrie, tot Bloomberg a anunțat că SUA au trimis aliaților informații, inclusiv hărți care arată locația grupurilor mobile și a concentrărilor de artilerie. Potrivit surselor Bloomberg, desfășurarea de trupe indică pregătiri pentru o invazie rapidă și pe scară largă a Ucrainei din diferite părți, inclusiv din Crimeea și Belarus.

Al doilea factor: Prețul petrolului

Un alt motiv invocat de analiști a fost schimbarea de dispoziție de pe piața petrolului. Brent a început să scadă brusc vineri, când prețul contractelor futures a pierdut 2 dolari, coborând de la 81 la 78,05 dolari pe baril. Marți, trendul descedent s-a menținut. 

"Ce anume a determinat această ieftinire bruscă? Simplu: temerile că, pe fondul situației epidemiologice, Europa se va închide din nou. De altfel, Austria a impus deja un lockdown, soluție analizată de Germania, dar și de alte state din UE. Și nu pare decât începutul acestui val al pandemiei”, a explicat Eduard Kharin. 

Citește și: Rusia îi hipnotizează pe Occidentali | Ba se retrage, ba atacă: Moscova amenință cu scenariul GEORGIAN

Presiunea asupra pieței petrolului ar putea fi exercitată și de o propunere neobișnuită a SUA către principalele țări exportatoare de a deschide rezervele strategice în mod coordonat pentru a echilibra piața, a completat Igor Galaktionov, expert la BKS Investment World. Scăderea cotațiilor petrolului Brent sub 80 de dolari pe baril a domolit apetitul investitorilor străini pentru activele rusești, a adăugat Egor Zhilnikov, de la Promsvyazbank.

Al treilea factor: Rusnano

Fondat acum 10 ani, pentru a menține Rusia în lupta din domeniul nanotehnologiei, compania de stat Rusnano nu se simte prea bine. Prețul obligațiunilor sale s-a prăbușit - în funcție de emisiunea de titluri - cu 6-22%.

Potrivit lui Igor Dodonov, analist la Finam Investment Group, problemele legate de datoriile corporației de stat ar putea avea un impact major și de durată asupra pieței de capital. "Simpla idee că o astfel de companie s-ar putea confrunta cu dificultăți financiare are un impact negativ asupra sentimentului investitorilor", a explicat el.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift

Captura Instagram

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel