Pictura lui Claude Monet, ”Les Saules, Giverny”, scoasă la licitație în Paris
Autor: Cristian Cîșleanu
Data publicării:
Tabloul ar putea fi licitat pentru o sumă de până la 3 milioane de euro.

Un tablou realizat de maestrul impresionist Claude Monet, păstrat într-o colecţie privată din 1948, ar putea fi adjudecat pentru o sumă de până la 3 milioane de euro (3,22 milioane de dolari) când va fi scos la licitaţie luna aceasta la Paris, a anunţat casa de licitaţii Ader, potrivit Reuters.

Peisajul Les Saules, Giverny ("Sălcii, Giverny"), datând din 1886, a reapărut pe piaţa de artă din Franţa, unde picturile lui Monet au devenit o raritate în ultimul timp.

Este unul dintre cele circa 30 de loturi din cadrul viitoarei licitaţii organizate de Ader şi dedicate artei moderne şi impresioniste. Licitaţia se va desfăşura la Hotel Drouot, pe 24 noiembrie.

Picturi de Claude Monet de o asemenea anvergură, de o asemenea dimensiune, nu mai există în familiile franceze. Se află în principal în mari muzee sau în colecţii străine, dar nu le găsim decât foarte rar în Franţa, a declarat David Nordmann vineri pentru Reuters cu prilejul unei avanpremiere a vânzării.

Este o oportunitate importantă pentru piaţa franceză, a adăugat el.

Tabloul, realizat în ulei, cu dimensiunile 73-92 cm, a aparţinut unei familii de origine evreiască şi a fost expus în apartamentul luxos al acesteia din centrul Parisului. Bunicul familiei a cumpărat tabloul de la o galerie din Nisa în 1948 şi l-a păstrat în familie tot acest timp.


Deşi nu este la fel de faimos ca tablourile cu nuferi sau cele cu Gare Saint Lazare, estimate la sume de peste 100 de milioane de euro, Les Saules, Giverny poartă stilul artistului.

Este o operă tipică pentru Claude Monet, în special prin tuşele de culoare sau prin maniera în care face lumina să iasă în evidenţă, a precizat Nordmann.

Monet şi-a găsit refugiul în Giverny, o localitate la vest de Paris, din 1883 până la moartea artistului, în 1926, transformând o casă din stuc în locuinţă permanentă şi atelier. Aici, în apropierea unui iaz cu nuferi, a amenajat o grădină cu flori şi copaci în stil japonez, care a inspirat multe dintre picturile sale.

Licitaţia include şi o lucrare a pictoriţei americane Mary Cassatt. Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc este estimată la o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 milioane de euro.

Articole similare

A fost inaugurat cel mai înalt zgârie-nori din Japonia

Cel mai înalt zgârie-nori din Japonia a fost inaugurat...


Top citite
Captura Youtube

Azi e ziua lui Rick Savage! Basistul trupei Def Leppard a împlinit astăzi 63 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Anna Indiana, prima cântăreață generată în totalitate de AI

Anna Indiana este prima cântăreață generată de...