Piesa zilei: Yo soy María | Ofelia Sala
Autor: Andreea Deaconescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai hotărât încă, Radio DC News îți propune piesa zilei: Yo soy María, interpretată de Ofelia Sala. Opera de tango are un fir narativ suprarealist care se învârte în jurul Mariei, o prostituată care este ucisă din gelozie și revine ca o umbră pentru a bântui străzile orașului Buenos Aires.

Mesaj

Opera „María de Buenos Aires” are o muzică de Ástor Piazzolla și libret de Horacio Ferrer. A avut premiera la Sala Planeta din Buenos Aires pe 8 mai 1968.

Prima parte a intrigii suprarealiste se concentrează pe experiențele unei prostituate din Buenos Aires, Argentina. Partea a doua are loc după moartea ei. Personajele o includ pe María (și, după moarte, Umbra Mariei), o cântăreață de payade, diverse figuri din lumea interlopă, un payador care joacă rolul de poet și narator, un duende asemănător unui goblin, mai multe marionete controlate de duende, muncitori în construcții. Multe elemente din libret sugerează paralele între María și Maria, mama lui Isus (în spaniolă, María) sau chiar Isus însuși.

Deși nu este o operă de balet în sens strict, deoarece dansul este tango și nu balet clasic, se încadrează în tradiția de a avea fragmente coregrafice integrate într-o operă. Muzica se bazează pe stilul nuevo tango pentru care este renumit Piazzolla.

Versuri

Yo soy María de Buenos AiresDe Buenos Aires María, ¿no ven quién soy yo?María tango, María del arrabalMaría noche, María pasión fatalMaría del amor, de Buenos Aires soy yoYo soy María de Buenos AiresSi en este barrio la gente pregunta quién soyPronto muy bien lo sabránLas hembras que me envidiaránY cada macho a mis piesComo un ratón en mi trampa ha de caerYo soy María de Buenos AiresSoy la más bruja cantando y amando tambiénSi el bandoneón me provoca, tará, tatáLe muerdo fuerte la boca, tará, tatáCon diez espasmos en flor que yo tengo en mi serSiempre me digo: "dale María"Cuando un misterio, me viene trepando la vozY canto un tango que nadie jamás cantóY sueño, un sueño que nadie jamás soñóPorque el mañana es hoy con el ayer después, cheLa lara laira, la lara lairaLa lara lai lara la larali lara laYo soy María de Buenos AiresDe Buenos Aires María yo soy, mi ciudadMaría tango, María del arrabalMaría noche, María pasión fatalMaría del amor, de Buenos Aires soy yo!

Despre compozitor

Astor Pantaleón Piazzolla (11 martie 1921 – 4 iulie 1992) a fost un compozitor argentinian de tango. Lucrările sale au revoluționat tangoul tradițional într-un stil nou, numit nuevo tango, încorporând elemente din jazz și muzică clasică. Un virtuoz al bandoneonului, el și-a interpretat cu regularitate propriile compoziții cu o varietate de ansambluri. În 1992, criticul muzical american Stephen Holden l-a descris pe Piazzolla drept „cel mai important compozitor de muzică tango din lume”.

Articole similare

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

Află în articol ce substanțe chimice care se găsesc în...


Top citite
FOTO: Instagram, @britneyspears

Britney Spears își revine după accidentare și dezvăluie detalii despre o vacanță sălbatică în Mexic /video

Foto: Pixabay

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

Captura Facebook

Slash: Guns N' Roses "încearcă" să facă un nou album

Sursa: captură Youtube Leo Messi

Șervețelul istoric pe care Barcelona a semnat cu Messi se vinde la licitație pentru 762.400 de lire sterline

Îmbătrânirea populației în Europa devine o oportunitate de afaceri pentru investitori/Freepik

Îmbătrânirea populației în Europa devine o oportunitate de afaceri pentru investitori

Will Smith dezvăluie cum Bad Boys 4 a trebuit să se "filmeze în jurul" burticii gravidei Vanessa Hudgens / Facebook

Will Smith dezvăluie cum Bad Boys 4 a trebuit să se "filmeze în jurul" burticii gravidei Vanessa Hudgens


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Slash: Guns N' Roses "încearcă" să facă un nou album

Slash a confirmat că Guns N' Roses "încearcă" să facă un...

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

Află în articol ce substanțe chimice care se găsesc în...

pixel