Pistoalele lui Napoleon Bonaparte vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Un set de două pistoale, care i-au aparținut lui Napoleon Bonaparte și cu care acesta a contemplat sinuciderea după pierderea imperiului său în 1814, a fost scos la licitație duminică în Franța, în ciuda refuzului guvernului de a le acorda un certificat de export.

Cele două pistoale bogat decorate, clasificate drept "comori naționale" în Franța, au fost vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro (onorarii incluse), a anunțat casa de licitații Osenat.

"Clasificarea ca tezaur naţional conferă obiectului o valoare incredibilă", a comentat un reprezentant al Osenat.

Vândute în preţioasa lor cutie din lemn şi cu accesoriile lor, "aceste două pistoale cu percuţie, încrustate cu aur şi argint, reprezentând profilul împăratului", erau estimate la o valoare cuprinsă între 1,2 şi 1,5 milioane de euro, a declarat pentru AFP expertul Jean-Pierre Osenat.

Casele de licitaţii Osenat şi Rossini, specializate în epoca napoleoniană şi care au organizat licitaţia la Fontainebleau, în apropiere de Paris, alături de alte 237 de loturi, nu au dezvăluit nicio informaţie despre cumpărător, dar consideră că vânzarea a fost un succes.

Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale celebrului armurier Louis Marin Gosset şi sunt realizate din materiale nobile precum rădăcină de nuc, abanos, catifea verde şi perle. Ele sunt legate de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, din noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

Încarcerat în palatul Fontainebleau după ce a fost învins în 1814 de aliaţi (Rusia, Austria şi Prusia, precum şi Marea Britanie), Napoleon era complet deprimat şi a vrut să se sinucidă cu unul dintre aceste pistoale înainte de a accepta exilul pe insula Elba, aminteşte EFE.

"Dar marele său scutier Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de puşcă. Napoleon a luat apoi nişte otravă, dar a vomitat-o şi nu a murit", a declarat Osenat pentru AFP.

"Împăratul i-a dăruit apoi cele două pistoale şi o sabie lui Caulaincourt în amintirea loialităţii sale în acele zile negre. De atunci, acestea au rămas în familia sa, care a decis să se despartă de ele", a adăugat expertul.

Cele două arme au fost "considerate comori naţionale" de către Comisia consultativă a comorilor naţionale într-un aviz care însoţeşte ordinul de refuz al certificatului de export publicat sâmbătă în Journal officiel.

Pistoalele, potrivit Ministerului francez al Culturii, ar trebui să fie destinate să se alăture colecţiilor naţionale şi, în special, sabiei pe care Napoleon a dăruit-o, de asemenea, generalului Coulaincourt în aceeaşi perioadă după ce a fost detronat, a declarat Ministerul Culturii.

Indiferent de valoarea şi vechimea sa, un obiect cultural clasificat drept tezaur naţional nu poate părăsi Franţa decât temporar, cu întoarcere obligatorie, explică site-ul Ministerului Culturii.

Refuzul unui certificat de export deschide o perioadă de 30 de luni în cursul căreia autorităţile franceze pot face o ofertă de cumpărare proprietarului operei, care are dreptul să refuze. Dacă statul renunţă la achiziţie, pistoalele pot părăsi ţara.

În noiembrie, faimosul bicorn negru al împăratului, cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost vândut pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv costurile), un record mondial.

Articole similare

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

Decizie strategică: Dormitul separat pentru un somn mai bun

Sforăitul, variațiile de temperatură, furtul de pături...


Top citite
Foto: Pexels

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Foto: Agerpres

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: Fostul președinte rănit la un miting de campanie

Foto: Pexels

Rapperul Wiz Khalifa arestat la Beach Please pentru că a fumat o țigară cu marijuana

Foto: Agerpres

Cazul de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin a fost respins în mod surprinzător de un judecător din New Mexico

Foto: Pexels

Dr. Ruth Westheimer: Pioniera educației sexuale în cultura americană

Foto: Agerpres

Taylor Swift inspiră fanii să depășească problemele de imagine corporală și tulburările alimentare, conform unui nou studiu


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

pixel