Planul lui Ciolacu pentru români. L-a dezvăluit la evenimentul în care miniștrii PSD și-au prezentat bilanțul, la șase luni de la guvernare
Autor: Anca Murgoci
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Ciolacu a luat cuvântul la evenimentul în care miniștrii PSD și-au prezentat bilanțul, la șase luni de la guvernare.

„Am decis să intrăm la guvernare acum șase luni pentru că situația țării devenise dramatică. Guvernările anterioare au lăsat România în mijlocul unor crize suprapuse. Dar, mai ales, au provocat o lipsă profundă de încredere. 

Nu mai era timp pentru experimentele politice care au ținut România captivă unui haos sanitar, economic și social.  Era timpul ca PSD să își asume din nou responsabilitatea și să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluție. 

După ce am înfruntat problemele cauzate de pandemie, acum ne confruntăm și cu o inflație crescută, care pune presiune pe toate economiile lumii. Cea mai mare creștere de prețuri din ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate! Apoi, războiul izbucnit la granițele noastre, care a dat peste cap lanțurile de aprovizionare!

Știam că problemele țării nu se vor rezolva de la sine. Speranța nu este o strategie pentru PSD. Strategia este să acționezi! 

De aceea, odată cu intrarea la guvernare, am construit un plan și ne-am luptat să-l punem cât mai bine în practică. 

Împreună cu partenerii de Coaliție, cu mediul privat, sindicate, societate civilă și prietenii noștri europeni lucrăm pentru a readuce țara pe drumul cel bun. Lucrăm să Sprijinim România, să fim siguri că oferim șanse egale pentru toți românii, nu doar pentru câțiva! 

Doamnelor și domnilor, 

Împreună cu dumneavoastră, colegii mei din PSD, vrem să oferim astăzi românilor o evaluare clară și realistă a primelor șase luni de guvernare. Fără cosmetizări. Fără iluzii. 

Știm că în această perioadă costul vieții, creșterea prețurilor și nivelul de trai au fost și continuă să fie principala problemă. Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei și a inflației ridicate. 

Din acest motiv, de la intrarea la guvernare, PSD a promovat trei pachete de măsuri sociale și economice de ”Sprijin pentru România”. Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri, iar sute de mii de companii de scheme de sprijin pentru dezvoltare!  

Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar și de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau! 

PSD a conceput și impus Pachetul social. El cuprinde atât majorarea alocațiilor, pensiilor și salariilor, cât și un sprijin financiar destinat pensionarilor cu venituri mici pentru lunile de iarnă. 

PSD s-a luptat pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii. 

PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 20 miliarde de lei. Doar Ministerul de Finanțe, prin Fondul de Garantare, a acordat până acum garanții pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei.

PSD a venit cu un plan strategic și integrat pentru susținerea agriculturii și a industriei alimentare românești. Să putem procesa AICI produsele noastre și să avem pe masă mâncare românească.

În plus, acum câteva zile, am luat decizia adoptării unui nou pachet social de ”Sprijin pentru România”, care cuprinde creșteri de salarii și ajutoare pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei. În același timp, Guvernul a luat decizia ca și statul să strângă cureaua, să păstreze doar cheltuielile absolut necesare -  investiții, salarii, pensii, sprijinul pentru mediul privat -  și să taie restul! 

De aceea, le mulțumesc partenerilor de Coaliție și tuturor miniștrilor pentru efortul lor de până acum. Am încredere că această echipă va rămâne la fel de implicată și va veni cu cele mai bune soluții pentru depășirea momentului greu în care ne aflăm. 

Doamnelor și domnilor, 

Aceste măsuri sunt doar un început. Am luat măsuri corecte care ne-au adus cea mai mare creștere economică din UE. Dar această creștere nu se simte în buzunarele oamenilor. Vreau să fiu clar: știu că românii se confruntă cu mari probleme. De aceea, este nevoie ca acest guvern să facă un efort și mai mare. 

În contextul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina, cred că este esențial să ne asigurăm hrana pentru noi înșine. Este singura cale de a ne proteja cetățenii față de creșterile prețurilor la alimente!

Descurajarea speculei trebuie să fie o prioritate. La fel cum creșterea producției agricole și investițiile în sectorul alimentar vor contribui la scăderea prețurilor, la crearea de noi locuri de muncă și ne vor ajuta să exportăm mai multe produse românești.

”Cumpără românește” trebuie să fie firul roșu care să ne ghideze acțiunile. Avem produse românești de calitate. Trebuie doar să le aducem mai aproape de cetățeni.

Mai mult, este nevoie de solidaritate, de implicarea și efortul tuturor. Fac apel către sectorul HoReCa, sector sprijinit de stat în timpul pandemiei, să ajute acum statul român, și implicit pe români, și să cumpere produse românești. 

Doamnelor și domnilor, 

Un alt obiectiv important este să ne asigurăm independența energetică. Legea offshore este un bun punct de plecare. Dar trebuie să investim masiv în energia verde pentru infrastructura critică a statului. Trebuie să devenim preocupați și de schimbările climatice, care ne afectează din ce în ce mai mult. Dar, investițiile în energie verde trebuie să vină și cu noi locuri de muncă, este esențial să se întâmple asta!

În plan economic, vreau să continuăm să oferim un sprijin masiv pentru companiile românești. Capitalul românesc trebuie sprijinit și vom veni cu noi soluții pentru a susține antreprenorii români și afacerile românești. Ele reprezintă motorul economiei noastre! 

În domeniul infrastructurii, în perioada următoare trebuie să semnăm toate contractele la ”Autostrada Moldovei”- A7. Sunt 320 de km finanțați din PNRR. Acesta trebuie să fie un obiectiv de țară al României și vă asigur că îl vom face.

Un alt obiectiv de țară trebuie să fie dezvoltarea comunităților locale pentru  reducerea decalajelor dintre zonele României. Trebuie să folosim PNRR-ul și programul național Anghel Saligny. Realizarea infrastructurii de apă, canal, gaze și drumuri va stimula economia locală. Și va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din aceste comunități. 

În sfârșit, în plan social, trebuie să ne gândim serios la extinderea programelor de sprijin a elevilor vulnerabili din mediul rural, prin acordarea unei mese calde, dar și la un sistem de deduceri fiscale pentru familiile cu mai mulți copii, pentru asigurările medicale sau educație.

Doamnelor și domnilor, 

Am promis că vom trece cu toții, în mod solidar, prin aceste crize. Că nu vom lăsa povara cea mai grea pe umerii celor cu venituri mici, în timp ce alții să se îmbogățească din ce în ce mai mult. 

PSD lucrează deja la acest nou plan de măsuri. Adunăm deja idei de la cei mai buni experți din sectorul privat, societate civilă și sindicate. Echitatea socială este cheia. Nu poți lua doar de la cei care muncesc și plătesc, iar pe ceilalți să-i sari de fiecare dată. Cum nu poți lăsa o diferență atât de mare de impozit între salariu și capital. Trebuie găsit un echilibru astfel încât și salariatul, și patronul, să contribuie echitabil. Reducerea impozitului pe salariile mici, prin acordarea deducerilor fiscale, trebuie făcută în paralel cu creșterea impozitării capitalului. Fără ca acest lucru să devină un impediment pentru dezvoltarea ulterioară a unei afaceri.

Deoarece, în viziunea PSD, rolul Guvernului este de a găsi soluții pentru ca economia și societatea să funcționeze corect, echitabil pentru toată lumea. 

Doamnelor și domnilor, 

Cred cu tărie că românii trebuie să știe, în fiecare moment, care este poziția PSD în legătură cu anumite probleme. Avem obligația de a da explicații românilor pentru că ei ne-au trimis în funcțiile pe care le ocupăm acum!  

PSD își va susține întotdeauna ideile și valorile, chiar și atunci când acestea pot fi diferite de cele ale partenerilor noștri de Coaliție! Este normal să avem opinii diferite, atât timp cât, din argumentele aduse de fiecare parte, vor rezulta cele mai bune soluții pentru români. 

De aceea am intrat la guvernare, să reparăm lucrurile și să venim cu cele mai bune soluții pentru ca românii și România să iasă cât mai repede din această perioadă dificilă! 

Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a zis Marcel Ciolacu.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Sursa foto: Freepik.com

Legumele care reduc inflamația din corp. Te pot proteja de mai multe boli, potrivit specialiștilor

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok

Foto: Pixabay

Unu din şase şcolari, afectat de hărţuire în mediul online - OMS

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Foto: Pixabay

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a demisionat din funcție

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Lady Gaga, născută Stefani Joanne Angelina Germanotta pe...

pixel