Nicki Minaj anunță un nou album și un nou turneu
Nicki Minaj și-a anunțat fanii că pot aștepta un nou...
Una dintre modificări este că nu se vor mai emite polițe RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, ceea ce permitea anterior unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea mașinii, anunţă România TV.
Mai exact, ASF a stabilit prin Norma nr. 18/2022, oficializată în iulie, dar care se aplică din 8 septembrie 2022, abrogarea paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România care le dădea posibilitatea şoferilor să opteze pentru poliţe RCA valabile doar pe teritoriul României.
”În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, prevedea paragraful eliminat.
S-a eliminat şi prevederea care stabilea posibilitatea acordării de reduceri pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.
Norma ASF nr. 18/2022 stabilește că formularul de constatare amiabilă necesar în cazul unui accident rutier fără victime, în care sunt implicate cel mult două mașini, va putea fi completat, începând cu 15 octombrie, și online, nu doar pe hârtie, ca în prezent.
Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiţilor, dar şi al vinovaţilor din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat şi electronic.
Conform noilor reglementări, "în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate şi semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul." Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.
Autoritatea reaminteşte că din 2021 a fost eliminată obligativitatea de a deţine poliţa RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.
Principalul scop al noilor reglementări a fost abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislaţiei europene şi fac obiectul discuţiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075.
Concret, au fost eliminate obligaţiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către A.S.F., în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinţei lipsei de folosinţă a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă şi mai clară şi vine în sprijinul tuturor părţilor implicate în procesul de despăgubire şi de reparaţie şi, în principal, al păgubitului.
Citește și:
Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a confirmat pentru RadioDCNews că procesul a intrat în linie dreaptă. ”Credem că Guvernul va lua în discuție proiectul cât de curând”, spune acesta.
Potrivit oficialului ASF, aprobarea plafonării se va face în una dintre următoarele ședințe de Guvern.
”Proiectul se află în consultare publică pe pagina Ministerului Finanțelor. În perioada imediat următoare, proiectul va fi pus pe ordinea de zi”, subliniază Aposol.
Noile tarife plafonate la RCA
Trebuie spus că plafonarea este aplicabilă pentru clasa de daune B0 (unde B8 este clasa cea mai bună, iar M8 este cea mai costisitoare)
Citește mai mult AICI.
Nicki Minaj și-a anunțat fanii că pot aștepta un nou...
Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...
Zayn Malik a adus un omagiu...
Un student la o universitate...
Zayn Malik a adus un omagiu...
Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...