Ninsorile abundente provoacă perturbări ale traficului în Germania şi Franţa. Turnul Eiffel, închis temporar
Scurtmetrajul "Sevap/Mitzvah", realizat de regizoarea stabilită în Statele Unite Sabina Vajraca, prezintă povestea adevărată a unei femei musulmane care a ascuns o familie de evrei în casa ei, ajutându-i să scape de naziştii care au ocupat Sarajevo în anii 1940. Cincizeci de ani mai târziu, Zejneba Hardaga - prima femeie musulmană recompensată cu titlul de "Drept între popoare" acordat de Muzeul Holocaustului din Israel pentru că şi-a riscat viaţa pentru a salva evrei - a fost la rândul ei salvată de o familie evreiască în timpul asediului asupra capitalei bosniace.
"Aceasta este o poveste despre vecinătate, despre prietenia musulmano-evreiască, despre ceea ce reprezintă esenţa Bosniei şi Herţegovinei şi a oraşului Sarajevo", a declarat Vladimir Andrle, preşedintele organizaţiei evreieşti La Benevolencija, cu sediul în Sarajevo.
Regizoarea Sabina Vajraca, născută în Bosnia, spune că inspiraţia pentru acest film i-a venit atunci când a văzut cât de divizaţi sunt musulmanii şi evreii în Statele Unite, în contrast cu situaţia actuală din Bosnia.
"Foarte rar poţi să găseşti în America din zilele noastre un evreu şi un musulman care să se simtă în siguranţă unul lângă altul, iar toate sinagogile şi moscheile sunt plasate sub protecţia poliţiei", a declarat ea după premiera filmului în clădirea renovată a fostei Biblioteci Naţionale, care a fost incendiată în timpul războiului din anii 1990.
Proiecţia filmului a fost organizată pentru un grup limitat de invitaţi proveniţi din comunităţile musulmană şi evreiască, precum şi pentru jurnalişti.
Majoritatea cetăţenilor din Sarajevo sunt musulmani care resimt o empatie profundă faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, ţinând cont de numeroasele decese şi distrugeri suferite de oraşul lor în timpul asediului operat de sârbii bosniaci în perioada 1992-1995.
Vladimir Andrle a declarat că au existat câteva ameninţări pe reţelele de socializare împotriva comunităţii evreieşti după atacul comis pe 7 octombrie 2023 de organizaţia teroristă Hamas asupra Israelului, dar, în general, la Sarajevo există mai multă solidaritate decât antipatie.
"Dacă unul mă ameninţă, alţi cinci mă apără", a declarat el.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al Războiului Bosniac din 1992-1995, istoricii musulmani au salvat Haggadah de la Sarajevo, cartea evreiască din secolul al XIV-lea privind ritualurile de Paşte, care fusese adusă din Spania în acest oraş. Ea a devenit un simbol al coexistenţei religioase în Bosnia.
La începutul acestui an, liderul comunităţii islamice din Bosnia şi fostul lider al Congresului Mondial Evreiesc au semnat "Iniţiativa evreo-musulmană pentru pace", un document care stabileşte principiile de cooperare în vremuri de criză, conform Agerpres.
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Bruno Mars şi vedeta de K-pop...
Andreea Bănică nu a mai...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...