Președintele Germaniei, forțat să fugă la adăposturile antiaeriene în timpul călătoriei la Kiev/ foto
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost astăzi într-o vizită în Ucraina.  

În timpul opririi sale din Chernihiv, s-a declanșat o alertă de raid aerian, ceea ce l-a forțat pe oficial să se alăture jurnaliștilor și altor demnitari într-un adăpost.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis un sprijin suplimentar Ucrainei, în special în domeniul apărării aeriene, în timpul vizitei surpriză la Kiev, marți, prima de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

Steinmeier plănuise inițial să viziteze Ucraina în aprilie, dar Kievul a refuzat să-l întâmpine pe atunci, pe fondul neliniștii față de sprijinul său din trecut pentru o apropiere occidentală de Rusia. Kievul și Berlinul și-au remediat ulterior dezacordul.

„Mesajul meu către ucraineni este: „Nu doar că suntem alături de voi, dar vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere economic, politic și militar”, a declarat Steinmeier reporterilor la sosirea sa cu trenul la Kiev.

„Ceea ce contează acum este că ajutăm la protejarea ucrainenilor de atacurile aeriene cât mai mult posibil”, a adăugat el, menționând că Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, în ultimele luni.

Pe lângă sprijinul militar, a spus Steinmeier, călătoria sa se va concentra pe a ajuta la repararea infrastructurii distruse, cum ar fi rețelele electrice, conductele de apă și sistemele de încălzire, cât mai repede posibil înainte de sosirea iernii.

Steinmeier, un social-democrat și fost ministru de Externe, și-a exprimat regretul pentru sprijinul său din trecut pentru conducta Nord Stream 2, un proiect menit să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, dar care a fost anulat după invazia rusă.

El provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat care a susținut de mult timp strângerea legăturilor economice cu Rusia, ca o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident.

Sosirea lui Steinmeier la Kiev a coincis cu o conferință la Berlin despre ceea ce gazdele ei spun că trebuie să fie un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, comparând provocarea cu finanțarea de către SUA a reconstrucției Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, care participă la conferință, a declarat luni că costul estimat al reconstrucției țării sale se ridică până acum la aproape 750 de miliarde de dolari.

Articole similare

Cher dezvăluie de ce se întâlnește cu bărbați mai tineri

Cher a explicat motivul pentru care se întâlnește cu...


Top citite
Sursa: Freepik

Dincolo de Club 27: Cum mor cântăreții, în funcție de genul muzical

Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Sursa: captură Youtube System Of A Down Live

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Sursa: Freepik

Unde se termină ficțiunea și începe realitatea? Daniel Radcliffe își separă drumul de J.K. Rowling din cauza comentariilor împotriva transexualilor

Sursa: Freepik

Ritmuri contemporane, esență clasică: "O noapte furtunoasă" revine pe scena Teatrului de Comedie

Sursa: Freepik

Muzeul Satului împlinește 88 de ani și te invită la o serie de evenimente speciale!


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Shout 2000 | Disturbed

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că...

pixel