Maia Sandu, în vizită în România. Klaus Iohannis: Nu vom abandona R. Moldova indiferent de scenariul în care vom ajunge
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Maia Sandu - discuții cu Președintele României.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, care o va primi, vineri, la Palatul Cotroceni.

Maia Sandu recunoaște că problema transnistreană în procesul de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană.

Suntem conștienți că trebuie să găsim o soluție la problema transnistreană. Jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg în UE, cel puțin jumătate din migranții transnistreni se află acum la muncă în Uniunea Europeană, o situație foarte diferită față de acum 10 ani.

Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că România va sprijini R. Moldova în procesul de aderare. ”Nu vom abandona Republica Moldova () Rămânem cei mai apropiați de R. Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții în acest nefericit război al Rusiei în Ucraina”.

Potrivit Președinției R. Moldova, în cadrul vizitei, președinta Maia Sandu va avea discuții bilaterale cu președintele Klaus Iohannis, precum și convorbiri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, cu președintele Camerei Reprezentanților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, și cu vicepreședinta Senatului, Alina Gorghiu. 

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra R. Moldova, arată președinția R. Moldova.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată de Agerpres.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

”Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe. Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie. Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. După primirea la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar apoi se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Regretata Amy Winehouse

Familia lui Amy Winehouse a organizat nouă intervenții pentru a o salva


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel