Prigojin amenință că se retrage din Ucraina
Autor: radiodcnews Team | Dată: 29 apr 2023, 17:27
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat sâmbătă că-şi retrage trupele din bătălia sângeroasă din oraşul ucrainean Bahmut, din cauza pierderilor mari şi muniţiilor insuficiente.

"Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie şi le trimitem acasă", a spus Prigojin, care adesea exagerează, într-un interviu publicat sâmbătă de bloggerul militar rus Semion Pegov, preluat de agenţia DPA.

Din cauza muniţiei de artilerie insuficiente, pierderile în rândul luptătorilor Wagner sunt de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal, a argumentat liderul acestei grupări paramilitare aflată în prima linie a asaltului asupra oraşului Bahmut din partea de est a Ucrainei. Mai devreme săptămâna aceasta el a acuzat establishmentul militar rus de "trădare", considerând că numai aceasta poate explica unele decizii militare tactice păguboase şi privarea luptătorilor săi de muniţii.

Prigojin mai spune că i-a scris ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cerându-i să-i trimită obuze cât mai repede posibil. "Dacă deficitul de muniţie nu este completat, vom fi forţaţi - pentru a nu fugi apoi ca nişte şobolani laşi - să ne retragem sau să murim", a indicat el. Totuşi, liderul grupării Wagner a mai avertizat că, chiar dacă el va retrage unele trupe, aceasta nu înseamnă că frontul se va prăbuşi în alte părţi.

Trupele ruse şi ucrainene luptă din vara trecută pentru controlul oraşului Bahmut. Pierderile în efective şi echipamente sunt mari de ambele părţi, iar armata ucraineană mai controlează în prezent doar un mic sector din vestul oraşului. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski refuză să dea ordinul de retragere. "Dacă Rusia cucereşte Bahmut, acesta se poate transforma într-o trambulină pentru înaintarea către două oraşe încă şi mai mari din regiunea Doneţk, Kramatorsk şi Sloviansk", a explicat el, în timp ce armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Prigojin a estimat în interviul acordat bloggerului militar rus că armata ucraineană este pregătită să lanseze contraofensivă şi a sugerat că aceasta ar putea începe în jurul datei de 15 mai.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declarase vineri că armata ucraineană a primit parţial armele promise de Occident şi pregătirea contraofensivei se află în etapa finală.

Articole similare

Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS

Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul BRICS, în...


Top citite
Sursa foto: freepik.com

Alimentele pe care trebuie să le eviți, dacă îți dorești un abdomen plat. Favorizează depunerea grăsimilor pe burtă

Povestea uimitoră a pilotului englez care a întâlnit un OZN

Povestea uimitoare a pilotului englez care a întâlnit un OZN

Agonia lui Lady Gaga: Durerea întregului corp și lipsa tratamentului

Agonia lui Lady Gaga: Durerea întregului corp și lipsa tratamentului

Mama lui Britney Spears a fost forțată să-și ia un job

Mama lui Britney Spears a fost forțată să-și ia un job

Trăsături moștenite exclusiv de la unul dintre părinți

Trăsături moștenite exclusiv de la unul dintre părinți

Cher recurge la ajutor pentru a interveni în problemele fiului său

Cher recurge la ajutor pentru a interveni în problemele fiului său


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

„Dumbledore” din seria „Harry Potter” a murit

Actorul Michael Gambon a murit, joi, la vârsta de 82 de...

Viitorul incert al omenirii: Amenințările ce ne pândesc

Dacă renunțăm acum la arderea combustibililor fosili,...

Nick Cannon, despre Mariah Carey: Ea a fost stânca mea

Nick Cannon exprimă doar apreciere și admirație atunci...