Prima vedetă din sport: ”sorbea coniac între seturi pentru a-și calma nervii”
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
La French Open din acest an, fanii tenisului au avut ocazia să admire noul acoperiș al Court Suzanne-Lenglen de la Stade Roland Garros, cel de-al doilea stadion ca mărime al turneului.

Inspirat de fustele plisate celebre purtate de Suzanne Lenglen, acoperișul din pânză se desfășoară încet peste teren, asemeni unui concertina. Arhitectul Dominique Perrault a explicat: „Am vrut să aduc un omagiu tenisului, dar și tenisului din era Suzanne Lenglen… și modei din acea vreme.”, scrie BBC.

Suzanne Lenglen: O Legendă a Tenisului

Astăzi, mulți dintre spectatorii aflați sub noul acoperiș poate că știu puține despre jucătoarea care a inspirat această construcție, în afară de numele ei. Cu toate acestea, cu un secol în urmă, Lenglen nu era doar cea mai celebrată jucătoare de tenis din lume, ci una dintre cele mai faimoase femei ale vremii. O adevărată icoană a epocii Jazz, Lenglen a adus un stil radical nou în tenis, atât pe teren, cât și în afara acestuia, schimbând pentru totdeauna sportul și moda.

Lenglen a fost primul număr unu mondial în tenis, câștigând opt titluri de Grand Slam la simplu. Născută la Paris în 1899, Lenglen a luat prima dată o rachetă de tenis la vârsta de 11 ani și a arătat rapid un talent remarcabil pentru joc. Văzându-i potențialul, tatăl ei a devenit un antrenor sever și exigent, făcând-o să se antreneze ore în șir și certând-o pentru fiecare greșeală.

Stilul Revoluționar al lui Lenglen

La vârsta de 15 ani, Lenglen câștigase deja Campionatul Mondial pe Teren Dur, dar cariera sa a fost întreruptă de Primul Război Mondial. Când tenisul a revenit în 1919, era complet pregătită să-și lase amprenta – și a făcut-o cu stil. În acel an, la 20 de ani, Lenglen a jucat pentru prima dată la Wimbledon și a ajuns ușor în finală, unde a întâlnit-o pe britanica Dorothea Douglass Chambers, în vârstă de 40 de ani, campioana en-titre de șapte ori.

Contrastul nu putea fi mai evident: a fost un duel între vechi și nou, tradiție și progres, antebelic și postbelic. La acea vreme, ținuta standard pentru jucătoarele de tenis includea un corset și o jupă, dar Lenglen nu purta niciunul. În schimb, a pășit pe teren – în fața Regelui George V și a Reginei Mary – purtând o rochie cu mâneci scurte și pliuri, cu tivul care cădea puțin sub genunchi, expunând partea superioară a ciorapilor ei de mătase rulați în jos. Contrastul era evident față de fusta lungă până la gleznă și bluza cu guler înalt a adversarei sale. Chiar și bronzul ei era radical.

Lenglen nu era doar inovatoare în modă, ci și în stilul său de joc. Jocul ei agresiv și fizic era mult mai asemănător cu cel al jucătorilor bărbați de atunci, iar serviciul ei deasupra capului era inedit pentru o jucătoare. Mișcările sale acrobatice, adesea baletice, erau facilitate de ținutele sale. 

Impactul Asupra Modei și Sportului

Lenglen nu se temea să-și arate pasiunea și personalitatea pe teren. Cu bobul ei caracteristic și buzele roșii, ea sorbea coniac între seturi pentru a-și calma nervii. Când oficialii i-au interzis să-și aducă plosca cu băutură, tatăl ei arunca cuburi de zahăr înmuiate în coniac din tribune.

Succesul, stilul și carisma ei au sosit într-un moment în care oamenii căutau o distragere de la viețile lor și de la starea lumii. Presa franceză – încântată să aibă ceva de sărbătorit după război – o numea „Notre Suzanne” și „La Divine”. Popularitatea meciurilor sale a fost unul dintre motivele pentru care Wimbledon s-a mutat într-un loc mai mare în 1922, aducând o legiune de noi fani jocului.

Dar cel mai revoluționar aspect al lui Lenglen a fost moda ei. Ținutele ei fără mâneci erau opera designerului francez Jean Patou, care a transformat-o pe jucătoarea de tenis în muza sa. Între 1919 și 1924, veniturile casei de modă au crescut de treizeci de ori. Designerul dorea să „elibereze femeile de îmbrăcămintea restrictivă impusă lor”.

Simplitatea și designurile lejere pe care Lenglen le purta pe teren nu erau foarte diferite de cele pe care le purta în afara acestuia, reflectând o estompare a granițelor între îmbrăcămintea sportivă și modă. Lenglen a apărut într-un pictorial de modă din 1926 pentru Vogue, revista scriind: „costumele sportive ale lui Jean Patou sunt corecte și șic pe teren și după joc”.

Toată lumea dorea o parte din stilul lui Lenglen. „Existau modele de rochii decupate în Daily Mirror,” spune Wilson. „Așa că a fost cu adevărat influentă în acest fel.” Pe lângă rochii și, mai târziu, faimoasele fuste plisate, Lenglen era cunoscută pentru cardiganurile sale colorate pastelate în timpul încălzirii înainte de meci, precum și pentru adidașii unisex albi și bentița sa caracteristică, adesea împodobită cu o broșă cu diamante, numită bandeaua Lenglen. Adesea sosea la meciurile sale purtând o haină sau o eșarfă din blană de hermină.

Într-o perioadă în care femeile începeau să sfideze așteptările și normele societății, Lenglen, îndrăzneață și independentă, a devenit un simbol nu doar pentru un nou mod de a se îmbrăca, ci și pentru un stil de viață diferit.

Moștenirea Lui Lenglen

Lenglen a amestecat cu regalitatea europeană și vedetele de la Hollywood, dar atrăgea la fel de multă, dacă nu chiar mai multă atenție decât oricare dintre ei. În 1926, un meci la Cannes împotriva stelei în ascensiune a SUA, Helen Wills – considerată cea mai mare rivală a ei, deși nu jucaseră niciodată împreună înainte – a fost numit Meciul Secolului, cu biletele vândute la prețuri exorbitante și cei care nu au reușit să intre în locație urcându-se în copacii din apropiere pentru a arunca o privire la acțiune. Lenglen, din nou, a triumfat.

Dacă Lenglen ar juca astăzi, succesul ei pe teren s-ar traduce în zeci de milioane de dolari în premii. La acea vreme, tenisul era încă un sport amator, iar cei care alegeau să câștige bani din acesta erau excluși din cele mai multe turnee importante, inclusiv Wimbledon. În 1926, Lenglen – care a criticat regulile elitiste care favorizau amatorii bogați – a decis să devină profesionistă și să înceapă un turneu profitabil în SUA, numind această mișcare „o evadare din robie și sclavie”. De fapt, fiind exclusă de la evenimentele prestigioase și criticată pe scară largă pentru decizia sa, acesta a fost începutul sfârșitului carierei sale. De asemenea, însemna că nu a concurat niciodată la Stade Roland Garros, care a devenit locul turneului francez abia în 1928.

În anii 1930, a lucrat într-un magazin de modă și mai târziu ca director al unei școli de tenis franceze, dar la 39 de ani, a murit brusc de anemie pernicioasă, la trei săptămâni după ce s-a îmbolnăvit. Astăzi, pe lângă terenul și aleea care poartă numele ei, o statuie a lui Lenglen se află pe terenurile de la Roland Garros, iar trofeul de simplu feminin este cunoscut sub numele de Coupe Suzanne Lenglen.

„Pe teren, este greu să subestimezi ceea ce a făcut pentru a atrage atenția asupra tenisului feminin,” spune Humberstone. În ceea ce privește moda, Suzanne a transformat terenul de tenis într-un nou podium de modă. „Îmbrăcămintea atletică dintr-o săptămână devenea ținuta formală a săptămânii următoare.”

Spiritul lui Lenglen poate fi încă simțit de fiecare dată când un jucător simte inspirația să împingă limitele și să se exprime pe teren. „Trebuie doar să privim controversa din jurul costumului de pisică al Serenei Williams pentru a găsi paralele cu tipul de controverse pe care le-ar provoca alegerile revoluționare de modă ale lui Lenglen,” spune Humberstone.

Impactul durabil al lui Lenglen asupra jocului – de la schimbarea modului în care femeile se îmbrăcau și jucau agresiv, până la punerea tenisului feminin în lumina reflectoarelor și pavarea drumului pentru supervedetele sportive feminine – este incontestabil. Cum spune Humberstone: „Toate lucrurile pe care le considerăm de la sine înțelese despre vedetele sportive moderne, le putem urmări înapoi până la Suzanne Lenglen.”

Articole similare

Massive Attack și concertul lor revoluționar pentru mediu

Massive Attack, legendara trupă de trip-hop din Bristol,...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...


Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Captura Youtube

Janet Jackson și-a amintit cum și unde a scris piesa "Scream" alături de Michael Jackson

Captura Youtube

Smiley a lansat melodia "Cum te văd eu"


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...

pixel