Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Rusia crește presiunea energetică asupra Europei, tăind aprovizionarea cu gaze către continent pentru a doua zi consecutiv, o mișcare numită de Germania ca fiind o ”decizie politică” a Moscovei și este ”o strategie de hărțuire și de a provoca creșteri de preț”.
Compania rusă de gaze Gazprom a început joi dimineață să reducă cantitatea de gaz pe care o furnizează Germaniei prin conducta Nord Stream 1.
Reducerea aprovizionării cu gaze a venit după ce compania a anunțat că va reduce cantitatea maximă de gaz livrată de la 167 de milioane de metri cubi pe zi la 100 de milioane de metri cubi.
Cu cea mai recentă reducere, compania a redus cantitatea de gaz din Germania cu aproximativ 60 la sută în două zile, iar Nord Stream 1 este principala conductă de gaze care livrează gaz rusesc în acea țară.
Compania energetică rusă susține că reducerea livrărilor este cauzată de lucrările de „reparare” a unităților de compresoare ale companiei germane Siemens, care sunt cruciale pentru funcționarea gazoductului, dar Berlinul a respins această scuză.
”Consecința este diminuarea cantităților care se înmagazinează. Rămâne de văzut dacă doar se invocă o problemă tehnică. Dacă persistă problema, consecințele vor fi reducerea cantităților de gaze înmagazinate, dar și o problemă legată de preț. O astfel de situație va determina creșteri ale prețurilor la gaze naturale. În următoarele zile ne vom putea seamă dacă este sau nu o problemă tehnică”, declară și expertul în energie Dumitru Chisăliță, într-o intervenție telefonică la B1tv.
Mișcarea Gazprom este „o decizie politică, nu una justificată din punct de vedere tehnic”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck , într-o conferință de presă, potrivit AFP, potrivit RFI.
Lucrările nu ar putea justifica o reducere a livrărilor de gaze de „până la 40%”, a spus Habeck.
El a subliniat că economisirea energiei este „regula zilnică” și că Germania este pregătită „să apeleze la măsuri guvernamentale dacă este necesar”.
Ministrul german al Economiei a acuzat Rusia că încearcă să creeze disconfort și o mișcare de a crește prețurile la gaze, dar a adăugat că Germania poate furniza în continuare surse alternative de gaze într-un mod alternativ, deși la un preț mai mare. Instalațiile germane de stocare a gazelor sunt în prezent la o ocupare de 56 la sută.
Gigantul energetic italian Eni a anunțat separat că Gazprom a informat-o că își reduce livrările de gaz cu 15% miercuri, fără explicații.
Moscova a pus astfel și mai multă presiune asupra piețelor energetice din Europa, deja supraîncărcate, determinând creșterea prețurilor la gaze cu peste 25 la sută.
Mai multe țări europene, inclusiv Germania, se bazează foarte mult pe gazul rusesc pentru nevoile lor energetice. Dar de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, ei au încercat să găsească o modalitate de a scăpa de puterea rusă.
Într-o cursă pentru surse alternative de energie, Uniunea Europeană a semnat acorduri privind gazele cu Egipt și Israel, miercuri, în timpul vizitei șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Cairo.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...