Procurorii newyorkezi renunţă la acuzaţiile formulate în procesul ce vizează versurile cântecului "Hotel California"
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Procurorii newyorkezi şi-au schimbat opinia la 180 de grade şi au renunţat miercuri la cercetările penale demarate împotriva a trei inculpaţi, acuzaţi că au ascuns manuscrisul original cu versurile celebrului cântec "Hotel California" al trupei Eagles, marcând astfel o răsturnare de situaţie care a pus capăt procesului, informează AFP.

Este un final abrupt şi neaşteptat al acestui proces sinuos, care datează de la sfârşitul anilor 1970 şi în cadrul căruia unul dintre fondatorii trupei rock californiene, solistul şi toboşarul acesteia, Don Henley, a depus mărturie şi s-a prezentat ca fiind o victimă a unui "şantaj".

"Încrederea acuzării în soliditatea acestui caz nu este suficientă", a declarat miercuri, la deschiderea audierii şi în plin proces, unul dintre procurorii de la Procuratura locală din Manhattan, Aaron Ginandes

"Deciziile luate de martori în timpul procesului de a invoca şi, apoi, de a renunţa la dreptul la confidenţialitatea corespondenţei cu avocatul lor au dus la depunerea cu întârziere a aproximativ 6.000 de pagini de documente", pe care apărarea nu a putut să le folosească, a adăugat procurorul.

"Manipulare"

Judecătorul Curtis Farber, care a prezidat procesul, a criticat cu fermitate atitudinea lui Don Henley.

"O examinare a acestor documente arată şi subliniază faptul că domnul Henley şi domnul (Irving) Azoff", managerul trupei Eagles, "şi-au folosit dreptul (la secret) pentru a se proteja de un contrainterogatoriu amănunţit şi complet", a spus el.

Potrivit magistratului, martorii şi avocaţii "au folosit acest drept pentru a ascunde informaţii pe care le considerau dăunătoare pentru poziţia lor conform căreia manuscrisele au fost furate". Potrivit judecătorului, procurorii au fost "aparent manipulaţi".

În schimb, unul dintre avocaţii lui Don Henley, Dan Petrocelli, a reafirmat în faţa mai multor companii mass-media americane că clientul său este "o victimă a cazului" şi a "acestei evoluţii nedrepte" şi că îşi va "apăra drepturile în faţa instanţelor civile".

Pe 26 februarie, Don Henley, în vârstă de 76 de ani, singurul membru fondator al trupei rock rămas încă în activitate, s-a prezentat în faţa instanţei pentru a da asigurări că cele aproximativ o sută de pagini cu texte mâzgălite care se află în centrul procesului sunt "produsul muncii noastre", fiind "prostiile pe care le-am scris" înainte de a ajunge la versiunea finală a piesei şi că "nu erau destinate pentru a fi văzute" sau vândute.

Trei inculpaţi, printre care un fost curator al Muzeului Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland (Ohio), Craig Inciardi, un comerciant de cărţi rare, Glenn Horowitz, şi o a treia persoană din lumea colecţionarilor, Edward Kosinski, au fost acuzaţi că au achiziţionat şi, apoi, au încercat să revândă manuscrisele la licitaţie, deşi cunoşteau originea lor dubioasă.

Biografie

Cazul datează de la sfârşitul anilor 1970. Trupa rock Eagles se afla în culmea gloriei, după lansarea primului său album de compilaţii, "Their Greatest Hits (1971-1975)" şi a albumului "Hotel California" (1976), două dintre cel mai bine vândute trei discuri din toate timpurile în Statele Unite, alături de celebrul album "Thriller" al cântăreţului Michael Jackson.

Ed Sanders, un scriitor, poet, activist şi muzician, a fost angajat atunci pentru a scrie o biografie a trupei californiene. I-au fost încredinţate notiţe scrise de mână, care au fost folosite pentru a scrie versurile mai multor cântece, inclusiv al hitului mondial "Hotel California". Biografia nu a fost publicată niciodată, iar Ed Sanders nu a returnat niciodată notiţele. A fost un furt, consideră Don Henley. Însă avocaţii apărării au fost de altă părere.

Potrivit Parchetului din Manhattan, paginile au fost vândute în 2005 lui Glenn Horowitz, un comerciant de cărţi rare, care le-a vândut apoi lui Craig Inciardi şi Edward Kosinski.

Don Henley le-a văzut reapărând în spaţiul public cu ocazia unei licitaţii organizate în anii 2010.

Potrivit acuzării, valoarea manuscriselor era, la momentul punerii sub acuzare a inculpaţilor în 2022, de peste un milion de dolari. 

Articole similare

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun

Sursa foto: Facebook

Eleganță regală: Regele Frederik și Regina Mary își dezvăluie noile portrete oficiale



Cele mai noi articole
pixel