Producătorul filmelor „Avatar” și „Titanic” a murit
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
Industria cinematografică mondială este în doliu după ce Jon Landau, producătorul unora dintre cele mai de succes filme din toate timpurile, a încetat din viață la vârsta de 63 de ani.

Jon Landau și-a început cariera în anii ’80, evoluând constant de la poziția de manager de producție la cea de co-producător. Primele sale succese notabile includ „Honey, I Shrunk the Kids” (1989) și „Dick Tracy” (1990), în care au jucat Al Pacino și Madonna.

La doar 29 de ani, Landau a fost numit vicepreședinte executiv al filmelor de lungmetraj la 20th Century Fox. În această poziție, a supravegheat producția unor mari succese, cum ar fi „Home Alone”, „Mrs. Doubtfire” și „True Lies”. Colaborarea sa strânsă cu regizorul James Cameron a început în această perioadă și a dus la realizarea unor filme iconice.

Colaborarea dintre Jon Landau și James Cameron a dat naștere unor capodopere cinematografice. Landau a co-produs celebrul film „Titanic”, lansat în 1997, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale. „Titanic” a devenit primul film care a depășit pragul de 1 miliard de dolari la box office-ul global și a câștigat 11 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

Mai târziu, Landau a co-produs „Avatar” (2009) și „Avatar: The Way of Water” (2022). Aceste filme au depășit încasările „Titanic”, stabilind noi recorduri și consolidându-și statutul printre cele mai de succes filme din toate timpurile.

Decesul lui Jon Landau a lăsat un gol imens în industria cinematografică. Regizorul filmului „Stăpânul Inelelor”, Sir Peter Jackson, și soția sa, Fran Walsh, a căror companie Weta FX a realizat efectele vizuale pentru filmele „Avatar”, și-au exprimat profundele condoleanțe. Aceștia l-au descris pe Landau drept „o figură monumentală în industria cinematografică” și „un colaborator și prieten valoros”.

Joe Letteri, supervizorul efectelor vizuale la filmele „Avatar”, s-a declarat „distrus” de vestea morții lui Landau, subliniind impactul imens pe care acesta l-a avut asupra carierei sale și asupra industriei.

Industria cinematografică internațională pierde astfel un vizionar, ale cărui contribuții și realizări vor rămâne pentru totdeauna în istoria filmului. Jon Landau va fi amintit nu doar pentru filmele sale remarcabile, ci și pentru pasiunea și dedicarea sa care au inspirat generații întregi de cineaști.

Articole similare

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

Decizie strategică: Dormitul separat pentru un somn mai bun

Sforăitul, variațiile de temperatură, furtul de pături...


Top citite
Foto: Pexels

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Foto: Agerpres

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: Fostul președinte rănit la un miting de campanie

Foto: Pexels

Rapperul Wiz Khalifa arestat la Beach Please pentru că a fumat o țigară cu marijuana

Foto: Agerpres

Cazul de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin a fost respins în mod surprinzător de un judecător din New Mexico

Foto: Pexels

Dr. Ruth Westheimer: Pioniera educației sexuale în cultura americană

Foto: Agerpres

Taylor Swift inspiră fanii să depășească problemele de imagine corporală și tulburările alimentare, conform unui nou studiu


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

pixel