Producătorul filmelor „Avatar” și „Titanic” a murit
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
Industria cinematografică mondială este în doliu după ce Jon Landau, producătorul unora dintre cele mai de succes filme din toate timpurile, a încetat din viață la vârsta de 63 de ani.

Jon Landau și-a început cariera în anii ’80, evoluând constant de la poziția de manager de producție la cea de co-producător. Primele sale succese notabile includ „Honey, I Shrunk the Kids” (1989) și „Dick Tracy” (1990), în care au jucat Al Pacino și Madonna.

La doar 29 de ani, Landau a fost numit vicepreședinte executiv al filmelor de lungmetraj la 20th Century Fox. În această poziție, a supravegheat producția unor mari succese, cum ar fi „Home Alone”, „Mrs. Doubtfire” și „True Lies”. Colaborarea sa strânsă cu regizorul James Cameron a început în această perioadă și a dus la realizarea unor filme iconice.

Colaborarea dintre Jon Landau și James Cameron a dat naștere unor capodopere cinematografice. Landau a co-produs celebrul film „Titanic”, lansat în 1997, cu Leonardo DiCaprio și Kate Winslet în rolurile principale. „Titanic” a devenit primul film care a depășit pragul de 1 miliard de dolari la box office-ul global și a câștigat 11 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

Mai târziu, Landau a co-produs „Avatar” (2009) și „Avatar: The Way of Water” (2022). Aceste filme au depășit încasările „Titanic”, stabilind noi recorduri și consolidându-și statutul printre cele mai de succes filme din toate timpurile.

Decesul lui Jon Landau a lăsat un gol imens în industria cinematografică. Regizorul filmului „Stăpânul Inelelor”, Sir Peter Jackson, și soția sa, Fran Walsh, a căror companie Weta FX a realizat efectele vizuale pentru filmele „Avatar”, și-au exprimat profundele condoleanțe. Aceștia l-au descris pe Landau drept „o figură monumentală în industria cinematografică” și „un colaborator și prieten valoros”.

Joe Letteri, supervizorul efectelor vizuale la filmele „Avatar”, s-a declarat „distrus” de vestea morții lui Landau, subliniind impactul imens pe care acesta l-a avut asupra carierei sale și asupra industriei.

Industria cinematografică internațională pierde astfel un vizionar, ale cărui contribuții și realizări vor rămâne pentru totdeauna în istoria filmului. Jon Landau va fi amintit nu doar pentru filmele sale remarcabile, ci și pentru pasiunea și dedicarea sa care au inspirat generații întregi de cineaști.

Articole similare

Top citite
Jennifer Aniston, Facebook

Jennifer Aniston a dezvăluit cum o umileau părinții ei la fiecare petrecere. Obiceiul grecesc care a traumatizat-o

Captura Instagram

Ce salariu are Alexia Eram, fiica Andreei Esca. Suma o să te lase cu gura căscată

De ce s-au certat în 2006 P.Diddy și 50Cent

Captura TikTok

Eminem, pe cale să devină bunic! Vestea a fost dezvăluită într-un videoclip surpriză

Captura Facebook

Mamele lui Beyoncé și Selena Gomez le-au împiedicat să devină dive

Sursa: captură Youtube Taylor Swift

Taylor Swift a făcut o donaţie "neaşteptată" unei bănci britanice de alimente



Cele mai noi articole

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, rapperul DDG

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, DDG, la mai...

Greta Thunberg, arestată în timpul unui protest la Bruxelles

Activista de mediu din Suedia, Greta Thunberg, a fost...

pixel