Ne paște un val de ”falimente și șomaj”? Prof. Coșea: Niciodată nu am fost într-o situație ca asta. E un mare pericol. Dacă nu ai stabilitate socială la 40 de kilometri de război, e grav
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Mircea Coșea arată că situația economică nu ne dă prea multe motive de optimism.

Mircea Coșea a declarat la Radio DCNews că nu vede nicio măsură a guvernului care să ducă la creștere economică.

Toate acțiunile executivului sunt îndreptate doar către protecție socială, o ”redistribuire” care nu poate genera valoare adăugată în economie, remarcă acesta.

”Există o situație gravă la nivelul bugetului, sunt convins de asta. S-au ales niște măsuri care erau cele mai puțin rele. Problema este că politica Guvernului este una de redistribuire, nu o politică de creare de valoare. Trece totul dintr-un buzunar într-altul, iar asta nu rezolvă lucrurile”, arată economistul.

Plafonarea la energie

Coșea este de părere că plafonarea prețurilor în energie este făcut la un preț prea mare și anticipează un lanț de falimente și concedieri, care vor urma în primăvara lui 2023.

”Trebuie să apară un program economic care să rezolve problema facturilor la energie. Această corcolire a ministrului energiei, care este autorul greșelii inițiale de liberalizare a pieței, fără ca condițiile să fie îndeplinite.

Dacă nu se umblă și plafonarea să se facă nu la un preț de patru ori mai mare decât prețul de producție, ci să se facă la indicatorul de referință din 2019, vom avea, în primăvară (lui 2023 n.r.), o explozie a prețurilor și asta va duce la falimente și șomaj. Acest lucru este un mare pericol. Dacă nu ai stabilitate socială la 40 de kilometri de război, e grav”, explică profesorul Coșea.

”Lăsați în pace mediul economic!”

Analistul arată că Guvernul trebuie să gestioneze fenomenul crizei alimentare, care va afecta indirect și România, dar și să acționeze precaut în privința fiscalității.

”Guvernul trebuie să înțeleagă că, îi place, nu-i place, mediul economic și de afaceri trebuie lăsat în pace în perioada asta. În perioade de criză nu începi să debusolezi în fiecare zi cu fel de fel de propuneri de modificări ale Codului Fiscal pentru că el (mediul de afaceri n.r.) nu mai are nicio predictibilitate, se sperie și pleacă, pleacă în Bulgaria!

Goana asta de a lua la buget cât mai mulți bani, pentru că nu are de unde să ia din altă parte, economia nu merge, duce ca ei să se preocupe de lucruri care nu vor avea eficiență.”, explică expertul.

Nu lăsăm pe nimeni în urmă, doar un slogan

”Avem nevoie de claritate pentru că suntem într-o situație extremă. Niciodată nu am fost într-o situație ca asta și mai avem și secetă. Deocamdată nu avem un cap limpede. Cred că ar trebui să avem la nivelul primului ministru un comitet consultativ, care să fie întrebați măcar o dată pe săptămână.

În condițiile actuale, cu o criză care nici pe departe nu dă semne că se va atenua, încearcă să ai niște măsuri care să unească, pentru că ai nevoie de încrederea populației. Ai nevoie de unitate și de încredere în guvern”, conchide Mircea Coșea.

Citește și: Coșea, avertisment. În toamnă va apărea o criză de lichiditate. ”Suntem ca pe Titanic - barca se scufundă, orchestra cântă în continuare”

Primele victime ale crizei gazelor

Combinatul tulcean de alumină îşi va suspenda activitatea pentru un an şi jumătate, începând de luna viitoare.

Cauzele închiderii sunt preţurile crescute ale energiei şi gazului natural, care fac ca fabrica să producă în pierdere.

Astfel, din cei aproape 700 de angajaţi, combinatul va renunța la 441 de salariați.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani



Cele mai noi articole

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel