Protestele din America din 1970: O zi care a zguduit Statele Unite
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Pe 4 mai 1970, campusul Universității Kent State din Ohio a devenit scena unui eveniment tragic care a zguduit Statele Unite și a lăsat o amprentă adâncă în istoria protestelor studențești. Acea zi a rămas în memoria colectivă ca un simbol al tensiunilor și conflictelor din perioada Războiului din Vietnam.

Contextul Protestelor

La sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, Statele Unite erau marcate de numeroase proteste împotriva implicării militare în Vietnam. Decizia președintelui Richard Nixon de a extinde conflictul în Cambodgia a stârnit indignare și furie printre studenți și activiști, alimentând valul de manifestații anti-război, scrie BBC.

La Universitatea Kent State, protestele au început pe 1 mai 1970, continuând în zilele următoare cu adunări și demonstrații pașnice. Situația a escaladat pe 2 mai, când protestatarii au incendiat clădirea ROTC (Corpul de Instruire a Ofițerilor de Rezervă).

Ziua de 4 Mai 1970

În dimineața zilei de 4 mai, aproximativ 2000 de studenți s-au adunat în campus pentru a protesta împotriva prezenței Gărzii Naționale a Ohio, care fusese trimisă să mențină ordinea. Tensiunile au crescut rapid, iar în jurul prânzului, soldații au deschis focul asupra mulțimii de studenți. Patru studenți au fost uciși, iar alți nouă au fost răniți.

Consecințe și Reacții

Evenimentele de la Kent State au stârnit un val de șoc și furie în întreaga țară. Protestele studențești s-au intensificat, iar numeroase universități au fost închise temporar din cauza demonstrațiilor masive. Imaginea tragică a studentei Mary Ann Vecchio, plângând lângă trupul neînsuflețit al lui Jeffrey Miller, a devenit un simbol al mișcării anti-război și al costului uman al conflictului din Vietnam.

Președintele Nixon a fost nevoit să răspundă criticilor vehemente, iar incidentul a declanșat o dezbatere națională despre dreptul la protest și utilizarea forței de către autorități.

Moștenirea Protestelor

Protestele de la Kent State au marcat un punct de cotitură în istoria mișcărilor de protest din Statele Unite. Ele au evidențiat diviziunile profunde din societate și au contribuit la schimbarea opiniei publice privind implicarea militară în Vietnam.

În prezent, Universitatea Kent State comemorează anual victimele și evenimentele din 4 mai 1970, prin ceremonii și inițiative educaționale menite să păstreze vie memoria acelor zile și să încurajeze reflecția asupra drepturilor civile și a importanței protestelor pașnice.

Articole similare

Top citite
Foto: Youtube Erika Isac

Erika Isac, acuzată că a copiat piesa BOO HOO

Andreea Bălan și-a iertat tatăl pe scenă, într-un concert la Sala Palatului

Mariah Carey /Instagram

Mariah Carey pe cale să lanseze albumul secret de grunge din anii '90

Photo by Kevin Malik/Pexels

Cât timp poți păstra carnea la congelator fără a-și pierde gustul

Foto: pexels, Diego Sandoval

Un parc marin, criticat pentru rechinul său fals

Sursa: Agerpres

Cluj: Documentarul 'Nasty', inclus în selecţia Festivalului de Film de la Roma



Cele mai noi articole

Erika Isac, acuzată că a copiat piesa BOO HOO

Erika Isac, artista cunoscută pentru hitul „Macarena”,...

Kendrick Lamar domină 2024 BET Hip Hop Awards

Kendrick Lamar a avut parte de o victorie impresionantă...

Un parc marin, criticat pentru rechinul său fals

Vizitatorii unui parc marin din China şi-au exprimat...

pixel