Pupilele ochilor noștri pot percepe și informația numerică, nu doar lumina
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Oamenii de știință au descoperit noi informații referitoare la modul în care pupilele noastre percep informația.

Știm deja că pupilele din ochii noștri își modifică dimensiunea în funcție de lumina din mediul nostru, însă acum cercetătorii au descoperit că dimensiunea pupilelor se modifică, de asemenea, în funcție de cât de multe obiecte observăm.

Cu cât sunt mai multe obiecte într-o scene, cu atât mai mare va fi pupila, de parcă ar încerca să se adapteze la tot ce trebuie să observe. Această „numerozitate percepută” este un reflex simplu și automat, arată noi cercetări.

„Acest rezultat arată că informația numerică este intrinsec legată de percepție. Descoperirea ar putea avea implicații importante și practice. Spre exemplu, această abilitate este compromisă în cazul afecțiunii dyscalculia, o dizabilitate a învățării matematice”, a explicat psihologul Elisa Castaldi de la Universitatea din Florența, Italia.

Care este originea acestei reacții a pupilelor?

Cât despre originea acestei reacții, cel mai probabil are de-a face cu nevoia de supraviețuire. Cercetătorii cred că majoritatea speciilor au un „simț numeric” care le permite să găsească inamicii în sălbăticie, să găsească hrană, să se întoarcă acasă și multe alte activități necesare supraviețuirii.

În cazul oamenilor, capacitatea de „a cântări” numerele este un fenoomen care pare să aibă loc la câteva ore după naștere. Chiar tu crezi că nu te pricepi la matematică, fii sigur că ai o aptitudine încorporată pentru judecarea numerozității, iar dilatarea pupilelor face parte din această abilitate.

„Atunci când ne uităm în jur, percepem în mod spontan forma, dimensiunea, mișcarea și culoarea unei scene”, a precizat psihologul David Burr de la Universitatea din Sydney, Australia și afiliat la Universitatea din Florența.

„La fel de spontan, noi percepem numărul de obiecte din fața noastră. Această abilitate, împărtășită cu majoritatea celorlalte animale, este un element fundamental evolutiv care dezvăluie imediat cantități importante, cum ar fi câte mere sunt într-un copac sau câți inamici ne atacă”, a adăugat Burr.

„Dimensiunea pupilei este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”

Cercetări anterioare au indicat că dimensiunea pupilei nu era afectată doar de lumină: iluziile vizuale care implică luminozitate, dimensiune și context au, de asemenea, un efect, susținând ideea că această dilatare a ochilor noștri este controlată, cel puțin parțial, de semnale din regiuni mai profunde ale creierului.

Totodată, ochii noștri par să fie mai sensibili la numărul de elemente pe care le privim în comparație cu modul în care sunt distanțate sau aranjate, potrivit Science Alert.

„Studii recente desfășurate în laboratorul nostru arată că dimensiunea pupilei este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”, a subliniat fiziologul Paola Binda de la Universitatea din Pisa, Italia, scrie Descoperă.

Articole similare

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Până la 16.000 de turişti ajung zilnic pe insula Capri...

Jon Bon Jovi „nu a fost impresionat” de Livin' On a Prayer

Jon Bon Jovi „nu a fost atât de impresionat” de „Livin'...

Blink-182 anunță noul turneu în America de Nord

Blink-182 au anunțat noi date ale turneului din 2024 în...


Top citite
Foto: Agerpres

Gioconda a lui Leonardo da Vinci, celebra Mona Lisa, ar putea beneficia de condiții îmbunătățite de expunere, anunță președinta muzeului Luvru

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Doi urși panda gigant ajung în SUA din China. Cooperare pentru protecția speciei

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

China, pregătită să lanseze sonda lunară Chang'e 6. Obiectivul este colectarea de probe de pe partea întunecată a Lunii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Rugăciuni pentru ziua de Florii

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Billie Eilish, Lorde și Green Day vor să fie adoptat un proiect de lege care să protejeze fanii de înșelăciunile cu bilete/Instagram

Billie Eilish, Lorde și Green Day vor să fie adoptat un proiect de lege care să protejeze fanii de înșelăciunile cu bilete


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Până la 16.000 de turişti ajung zilnic pe insula Capri...

Jon Bon Jovi „nu a fost impresionat” de Livin' On a Prayer

Jon Bon Jovi „nu a fost atât de impresionat” de „Livin'...

pixel