Marca de pantofi confortabili preferată de Oprah, are o mulțime de cizme și papuci sub 50 de dolari
Un raport intern întocmit pentru Guvernul Federației Ruse arată că din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană generate de atacul asupra Ucrainei, Rusia ar putea cădea într-o recesiune mai lungă și mai profundă, scrie Bloomberg.
Raportul mai spune că aceste sancțiuni ar putea da cu câțiva ani înapoi sectoare economice cruciale pentru economia Rusiei. Oficialii și experții lucrează la scenarii de câteva luni, iar concluziile prezentate în raport nu au nicio legătură cu declarațiile publice anterioare ale politicienilor ruși.
Două dintre cele trei scenarii prezentate în raport indică faptul că slăbirea economiei ruse se va accelera anul viitor. Ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de război abia la sfârșitul deceniului, dacă nu mai târziu.
Scenariul, cu nume de cod „Inerția”, spune că economia Rusiei va fi cu 8,3% mai slabă în 2023 decât în 2021, în timp ce scenariul cu numele de cod „Stres” spune că în 2024 va fi cu 11,9% mai slab decât în 2021.
Vladimir Putin, la Forumul economic de la Sankt Petersburg / sursa: kremlin.ru
Toate scenariile prezentate în raport prevăd că sancțiunile impuse Rusiei vor fi în continuare întărite și că este probabil ca mai multe țări să le impună acesteia. Raportul mai precizează că, din cauza întreruperii cooperării energetice cu Europa, Rusia ar putea avea probleme cu alimentarea pieței interne cu petrol și gaze.
Pe lângă sancțiunile în sine, care acoperă aproximativ un sfert din importurile și exporturile sale, raportul spune că Rusia se confruntă acum cu o „blocadă” care a afectat „practic toate modurile de transport” și izola și mai mult. Se estimează că până în 2025 vor părăsi Rusia până la 200.000 de specialiști în tehnologia informației. Este pentru prima dată când un document oficial menționează agravarea exodului creierelor.
Oficialii ruși au spus în timpul aparițiilor lor publice că efectul sancțiunilor este minor. Ei au spus că economia Rusiei se va micșora cu 3% în acest an și că reducerea în 2023 va fi și mai mică.
Economiștii străini și-au ajustat așteptările în acest an. Ei au ajuns la concluzia că o recesiune profundă nu a avut loc în Rusia așa cum se credea anterior și că, de asemenea, țara gestionează sancțiunile mai bine decât se credea.
Raportul solicită introducerea unei serii de măsuri pentru a sprijini economia și a atenua impactul sancțiunilor. Totuși, măsurile care se solicită să fie introduse sunt aceleași cu măsurile pe care guvernul „planifică” să le introducă de zece ani. În acei zece ani, țara a stagnat în mare parte, iar apoi nu a fost sub sancțiuni atât de severe.
”Având în vedere că accesul său la tehnologii din Occident a scăzut și că va fi lovit de probleme economice și demografice în viitor, potențialul de creștere al Rusiei în următorii zece ani va scădea la 0,5 până la 1 la sută. După aceea, va scădea în continuare. Până în 2050, creșterea va fi abia mai mare decât zero. Prețurile globale ale materiilor prime vor contribui, de asemenea, la riscul la care este expusă Rusia, deoarece nu se va mai putea baza pe rezervele internaționale”, a declarat economistul rus Aleksandar Isakov .
Raportul precizează că în următor doi ani, producția va scădea într-o serie de sectoare care sunt în primul rând orientate spre export.
Sunt menționate petrolul, gazele, metalele, produsele chimice și produsele din lemn. Deși este posibil ca unele dintre aceste sectoare să își revină mai târziu, ele „nu vor mai fi principala forță a economiei ruse”.
O oprire totală a exporturilor de gaze către Europa, cea mai mare piață către care Rusia le exportă, ar putea crea o gaură în bugetul său de poate chiar 400 de miliarde de ruble, sau 6,6 miliarde de euro, în bugetul său în fiecare an din cauza lipsei veniturilor fiscale.
Un astfel de deficit nu poate fi compensat nici pe termen mediu, adică în acea perioadă Rusia nu poate găsi o altă piață care să comande atâta gaz de la ea. Din această cauză, producția va trebui redusă, ceea ce va amenința planurile Kremlinului de a crește distribuția de gaze pe piața internă. Rusiei îi lipsește o tehnologie importantă pentru construirea de instalații de stocare și distribuție a gazelor naturale lichefiate și este posibil să nu poată investi în construirea altora noi.
Planurile Europei de a opri importul de produse petroliere rusești ar putea duce la o scădere bruscă a producției și la penurie în Rusia. Aproximativ 55% din toate produsele petroliere pe care Rusia le-a produs anul trecut au mers în Europa. Raportul mai precizează că producătorii de metale pierd 5,72 miliarde de euro în fiecare an din cauza sancțiunilor. Raportul menționat mai sus avertizează că exporturile rusești ar putea scădea și mai mult dacă economia mondială intră în recesiune. În plus, rubla și-ar pierde atunci valoarea, ceea ce ar duce la izbucnirea inflației.
Pe partea de import, principalul risc pe termen scurt este suspendarea producției din cauza lipsei de materii prime pe care Rusia trebuie să le importe. Raportul precizează că incapacitatea de a repara echipamentele deja importate ar putea limita definitiv creșterea economiei ruse.
”Pentru unele produse, pur și simplu nu există alternativă” - spune raportul.
Raportul solicită introducerea unei serii de măsuri pentru a sprijini economia și a atenua impactul sancțiunilor. Cu toate acestea, măsurile care se solicită să fie introduse sunt aceleași cu măsurile pe care guvernul „planifică” să le introducă de zece ani.
Agricultura s-ar putea găsi și ea în dificultate. Dependența agriculturii rusești de materiile prime cheie străine i-ar putea forța pe ruși să consume mai puțin unele alimente, deoarece pur și simplu nu le vor putea înlocui la fel de repede. Raportul spune că vor trebui să apeleze la piețele mai puțin dezvoltate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi China și Asia de Sud-Est.
Raportul precizează că 95% din numărul pasagerilor zboară cu aeronave fabricate în afara Rusiei, iar flotele companiilor aeriene ruse s-ar putea micșora dacă nu au piese de schimb disponibile.
Aproximativ 80% dintre producătorii ruși de medicamente depind de materii prime importate și, din cauza sancțiunilor, Rusia ar putea pierde accesul la cardurile SIM pentru telefoanele mobile până în 2025.
Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...
Zayn Malik a adus un omagiu...
Un student la o universitate...
Papa Francisc, care a evitat în...
Zayn Malik a adus un omagiu...
Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...