Putin spune că afirmațiile lui Macron privind conflictul din Nagorno-Karabah sunt "incorecte" şi "inacceptabile"
Autor: radiodcnews Team | Dată: 14 oct 2022, 13:32
Vladimir Putin spune că afirmațiile lui Emmanuel Macron privind conflictul din Nagorno-Karabah sunt "incorecte" şi "inacceptabile".

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că omologul său francez Emmanuel Macron nu înţelege conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, transmite Agerpres, Afirmațiile acestuia vin ca răspuns la declaraţii ale preşedintelui francez care a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Caucazul, informează AFP.

"Cred că există în aceste declaraţii (ale lui Emmanuel Macron) o lipsă de înţelegere a modului în care se derulează conflictul şi, în mod clar, de informaţii în Franţa cu privire la poziţia părţilor" implicate, a afirmat liderul rus, în timpul unui summit al ţărilor foste republici sovietice, în Kazahstan.

Vladimir Putin a adăugat că afirmaţiile lui Macron sunt "incorecte" şi "inacceptabile", afirmând totodată că el va discuta cu preşedintele francez despre aceasta "dacă se va ivi ocazia".

Ce a spus MacronMiercuri, într-un interviu pentru France 2, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că "a făcut jocul" Azerbaidjanului, cu "o complicitate turcă", în faţa Armeniei şi că îşi continuă "manevra de destabilizare" în regiunea Caucaz.

"Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut în mod clar jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, şi a revenit acolo (în Caucaz) pentru a slăbi Armenia", a afirmat Macron. "Este o manevră de destabilizare a Rusiei care, în Caucaz, caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi", a adăugat preşedintele francez.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au confruntat în două rânduri, în ultimele trei decenii, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Bilanțul victimelorRăzboiul din 2020 a curmat vieţile a peste 6500 de militari şi s-a încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia. Armenia a cedat teritorii pe care le controla de decenii, iar Moscova a desfăşurat circa 2000 de militari care să supravegheze acest armistiţiu fragil.

Însă în ultimele luni, Uniunea Europeană şi SUA au luat iniţiativa în negocierile pentru un tratat de pace în Caucaz, în timp ce Moscova este împotmolită în intervenţia ei militară în Ucraina.

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntări între Armenia şi Azerbaidjan, în cele mai sângeroase lupte între cele două ţări vecine din Caucaz de după războiul din 2020.

Vineri, Vladimir Putin i-a invitat pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilham Aliev la o nouă reuniune comună în Rusia, fără a fixa vreo dată şi oră concretă. 

Kremlinul e de acord cu o întâlnire între Putin și Biden. În ce condiții va putea avea loc evenimentul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu va respinge o întâlnire între președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden, la o viitoare reuniune a G20 și că va lua în considerare propunerea dacă va primi una.

Într-o prelegere transmisă de către televiziunea de stat, Lavrov a spus că Rusia este dispusă să asculte orice sugestii privind negocierile de pace, însă nu a putut spune în avans la ce va duce acest proces. Vezi mai mult AICI.

Articole similare

Top citite
Captură foto YouTube podcast Horia Brenciu

Gina Pistol: Florin Călinescu nu m-a plăcut. De câte ori am frecat podelele si am spălat geamurile

Foto: Agerpres

Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun și Revelion. Nepoata lor, dezvăluire: Dacă lipseau era vai şi-amar!

Ateneul Român

De ce Ateneul Român este rotund

Foto: Instagram/NetiSandu

Neti Sandu, agresată pe stradă, în văzul lumii: „A vrut să vadă dacă se smulge peruca”

Lidia, despre tatăl ei, Vadim Tudor: A făcut 22 de stopuri cardiace / Foto: Facebook

Lidia, despre tatăl ei, Vadim Tudor: A făcut 22 de stopuri cardiace

Denise Rifai, despre zvonurile legate de Dan Bittman: Este un bărbat minunat


Cele mai noi articole

În aceste ţări e cel mai greu să obții cetățenie

Fiecare țară are propriile reguli de acordare a...