Rachete cad în jurul centralei dela Zaporijjia, Odesa a fost și ea lovită. Zelenski: Ne pregătim pentru miercuri
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Volodimir Zelenski le-a cerut concetăţenilor săi să fie atenţi şi a adăugat că Moscova ar putea face ceva „urât” miercuri, de Ziua Independenţei Ucrainei.

Duminică, rachete și obuze au căzut asupra orașului de lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa din Zaporizhzhia, Ucraina, iar rușii au tras cu rachete în portul Odesa în aceeași zi, scrie Reuters

Totodată, Ucraina a avertizat că Rusia ar putea să o atace mai serios în zilele următoare pentru că miercuri, 24 august, va marca 31 de ani de independență.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , le-a cerut concetățenilor săi să fie precauți și a adăugat că Moscova ar putea încerca să facă ceva „cu adevărat urât” miercuri.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron despre „toate amenințările” și că le-a transmis îngrijorările președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și secretarului general al ONU Antonio Guterres .

”Am informat toți partenerii Ucrainei despre intențiile teroriștilor pentru săptămâna viitoare”, a spus Zelenski, referindu-se la Rusia.

Financial Times a publicat duminică un articol în care spunea că ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Gatilov , a spus că Erdogan a încercat să încurajeze Ucraina și Rusia să discute probleme și probleme actuale. 

Cu toate acestea, în același articol, Gatilov a respins posibilitatea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și Zelensky.

”Nu există o platformă practică pentru organizarea acelei întâlniri”, a spus Gatilov.

Rușii continuă bombardarea orașelor

Oficialii ucraineni au declarat duminică că orașul Nikopol, care se află lângă centrala nucleară din Zaporizhia, a fost bombardat de cinci ori în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko , a scris pe platforma de comunicare Telegram că 25 de obuze au căzut asupra Nikopolului și că, după bombardare, a izbucnit un incendiu în zona industrială a orașului, care a lăsat fără curent electric aproximativ 3.000 de locuitori a orașului.

Cinci rachete de croazieră rusești au fost lansate în zona din jurul Odesei în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Apărarea aeriană ucraineană a doborât două rachete, iar trei au lovit ținte agricole, spun ucrainenii. Nimeni nu a fost ucis în atac. Reuters relatează că rachetele au fost trase din Marea Neagră. Rusia a declarat că a folosit aceste rachete pentru a distruge un depozit de muniții pentru sistemul mobil de rachete HIMARS, însă Ucraina a spus că rachetele au lovit un depozit de cereale.

Ucrainenii recunosc că ocupanții ruși au succes parțial în districtul Blagodatny, în direcția Mîkolaiv.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că „Pe direcția Mykolaiv, ocupanții au efectuat atacuri în zona așezării Blagodatne, cu succes parțial”.

Totuși, potrivit sursei citate, Rusia se confruntă cu o lipsă acută de personal bine antrenat, care să înlocuiască unitățile care suferă în mod sistematic pierderi.

Rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru Ucraina

Autoritățile ucrainene au făcut apel în mod repetat la partenerii internaționali, în special la Statele Unite ale Americii, cu privire la necesitatea ca Ucraina să obțină rachete ATACMS, care sunt concepute pentru a distruge anumite obiecte la o distanță de până la 300 de kilometri.

Potrivit evaluărilor experților, chiar și  livrarea a 100 de rachete ATACMS către Ucraina  pe termen scurt ar putea afecta semnificativ echilibrul de forțe. Utilizarea lor poate face posibilă tăierea principalelor rute de aprovizionare la o distanță mai mare de linia frontului.

Experții sunt siguri că noile arme vor deschide oportunități fără precedent pentru Ucraina. Forțele armate vor putea să lovească absolut toate țintele militare din granițele țării lor, inclusiv pe teritoriul Crimeei și al Mării Negre. Mai mult, nu vor mai fi necesare echipamente suplimentare pentru a operționaliza ATACMS, întrucât sistemele HIMARS existente sunt compatibile cu rachetele ATACMS.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel