Rafila: Nu mai văd urgenţa certificatului verde. Sper ca valul 5 să se încheie peste câteva săptămâni
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, şi pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.

"În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (...) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie...", a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24, scrie Agerpres. 

El a spus că "protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare", dar că recomandă "cu tărie în continuare vaccinarea", deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.

Certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4



În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

"Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID", a menţionat Rafila. 

Rafila explică noile reguli în şcoli: Trei cazuri pozitive la o clasă reprezintă definiţia focarului epidemiologic

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, motivaţiile care au stat la baza noilor reguli privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ.

Astfel, şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate. Totodată, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se va păstra regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată.

"De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă - şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică - şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri - în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron - am ales şapte zile", a precizat ministrul Sănătăţii.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel