Război Ucraina, evoluții. Temeri pentru SOARTA apărătorilor din Mariupol / Franța crește livrările de arme / Începe primul proces pentru crime de război
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Invazia Rusiei din Ucraina se prelungește.

Războiul cu Moscova intră într-o "fază prelungită", ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul, spune ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

"Rusia se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune militară pe termen lung", a declarat şi secretarul general al NATO, în faţa miniştrilor apărării din Uniunea Europeană (UE) .

Potrivit lui Reznikov, trupele ruse îşi întăresc în prezent poziţiile în teritoriile pe care le ocupă în regiunile Zaporojie şi Herson, pentru "a trece în mod defensiv dacă este necesar".

"În prezent, principalele eforturi ale Kremlinului se concentrează asupra încercărilor de a încercui şi distruge regruparea forţelor armate ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk", în estul ţării, parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi, a continuat el.

Mariupol

Soldații ucraineni, mulți răniți, au ajuns cu autobuzul în orașele ținute de ruși, dar cresc preocupările pentru siguranța celor peste 250 de luptători ucraineni care s-au predat forțelor ruse la oțelăria Azovstal din Mariupol, după două luni de rezistență disperată.

Predarea a pus capăt celui mai devastator asediu al războiului Rusiei în Ucraina și i-a permis președintelui Vladimir Putin să revendice o victorie rară într-o campanie semi-eșuată, scrie Reuters.

Cinci autobuze cu răniți grav au sosit în orașul Novoazovsk deținut de ruși, unde Moscova a spus că luptătorii răniți vor fi tratați.

Șapte autobuze care transportau luptători ucraineni din garnizoana Azovstal au ajuns la o închisoare recent redeschisă din orașul Olenivka, controlat de ruși, lângă Donețk, a declarat un martor Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că 959 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat de luni. "În cursul ultimelor 24 de ore, 694 de combatanţi, între care 29 de răniţi, au fost luaţi prizonieri. Din 16 mai, 959 de combatanţi, între care 80 de răniţi, s-au predat", a indicat ministerul într-un comunicat.

Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că Kievul urmărește să organizeze un schimb de prizonieri pentru răniți, odată ce starea lor se stabilizează.

Cum vor fi tratați apărătorii Mariupolului

Kremlinul a spus că Putin a garantat personal că prizonierii vor fi tratați conform standardelor internaționale, iar oficialii ucraineni au spus că ar putea fi schimbați cu prizonieri ruși.

TASS a raportat că un comitet rus intenționează să interogheze soldații, mulți dintre ei membri ai batalionului Azov, ca parte a unei investigații a ceea ce Moscova numește „crimele regimului ucrainean”.

Parlamentarii ruși de rang înalt s-au pronunțat împotriva oricărui schimb de prizonieri. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Rusiei, a spus: „Crimenii naziști nu ar trebui să fie schimbați”.

Deputatul Leonid Slutsky, unul dintre negociatorii Rusiei în discuțiile cu Ucraina, i-a numit pe combatanții evacuați „animale sub formă umană” și a spus că ar trebui executați.

 

Primul proces pentru crime de război

Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat, notează AFP.

Procesul, care ar trebui să fie urmat rapid de alte câteva, va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Vadim Şişimarin, 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, unde va trebui să dea explicaţii cu privire la moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

"Înţelege acuzaţiile împotriva lui", a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, el cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele.

 

Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina și 

”Livrările de arme de către Franţa vor continua şi vor câştiga în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca transportul de echipament umanitar", a precizat Palatul Elysee.

Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare în acest weekend.

Cei doi lideri au "evocat garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea aduce Ucrainei în cadrul unui acord internaţional, în scopul de a asigura respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării".

Cei doi preşedinţi au mai discutat marţi despre "căile posibile de a permite exporturile de cereale ucrainene, de care depinde o mare parte a lumii pentru alimentaţie".

 

Hersonul  are "un loc demn în familia noastră rusă"

 

Vicepremierul rus Marat Husnullin a efectuat marţi o vizită în regiunea Herson, regiune ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, unde a declarat că această regiune va ocupa "un loc demn în familia noastră rusă", relatează miercuri DPA şi Meduza.io.

Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

"Herson are o mare perspectivă", îl citează pe Husnullin agenţia oficială de presă rusă RIA Novosti. "Îi aşteptăm pe toţi, îi invităm să coopereze, nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe", a adăugat acesta.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Captura Youtube

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Captura Youtube

Ce este harm reduction. Dr. Alin Popescu: Este un concept foarte generos


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel