Cozi kilometrice la vamă. Recomandări pentru românii care intră în Bulgaria
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 01 aug 2022, 10:46
MAE vine cu recomandări privind trecerea frontierelor bulgare pentru sezonul turistic estival.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia pe perioada lunii august ca, pentru evitarea timpilor mari de aşteptare, să folosească toate punctele de frontieră bulgare deschise circulaţiei rutiere internaţionale, relatează Agerpres.

În ultimele 24 de ore, 9.500 de autoturisme şi 2.100 de camioane au tranzitat pe la Vama Giurgiu, cel mai aglomerat fiind sensul de ieşire din ţară, scrie și Rador.

S-au format cozi kilometrice de autoturisme pe DN5D, pe centura oraşului Giurgiu, astfel că acestea au fost direcţionate şi prin municipul Giurgiu. Traficul este aglomerat, pentru că în această perioadă foarte mulţi români merg în concedii în Bulgaria, Turcia şi Grecia. Sunt deschise cinci artere pe sensul de intrare şi șapte artere pe cel de ieşire pentru autoturisme. Pentru autocamioane, traficul se desfăşoară pe câte cinci artere de circulaţie atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.

Poliţia de frontieră recomandă, pentru evitarea aglomerării, tranzitarea tuturor punctelor de frontieră de la graniţa cu Bulgaria şi consultarea aplicaţiei Trafic online, de pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare după cum urmează:

- la frontiera româno-bulgară:

  • Giurgiu - Ruse,

  • Calafat - Vidin,

  • Negru Vodă - Kardam,

  • Vama Veche - Durankulak,

  • Lipniţa - Kainardja (orar de funcţionare 08,00 - 20,00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)

  • Dobromir - Krushari (orar de funcţionare 08,00 - 20,00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t),

  • Ostrov - Silitra,

  • Turnu Măgurele - Nikopol (ferry) (program de funcţionare 08,00-20,00)

  • Zimnicea - Svishtov (ferry) (program de funcţionare 08,00-20,00).

MAE precizează că, potrivit paginii oficiale a Ministerului bulgar al Afacerilor Interne, punctul de frontieră Bechet-Oryahovo (ferry) este închis din cauza nivelului scăzut al Dunării, care face imposibilă navigarea în condiţii de siguranţă în zona respectivă;- la frontiera bulgaro-elenă:

Kulata - Promachonas;

Makaza - Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor este de până la 3,5t);

Ilinden - Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala);

Kapitan Petko Voivoda - Ormenion (ruta spre Alexandropolis);

Zlatograd-Termes (doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)

Ivaylovgrad-Kiprinos (doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

MAE precizează că, în cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă să nu se folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 - Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia, arătând că în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zona adiacentă punctului ori localnici din zonă; unica cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Grecia este autostrada A3 - Struma;- la frontiera bulgaro-turcă:

Kapitan Andreevo - Kapikule;

Lesovo - Hamzabeyli;

Malko Târnovo - Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi măriţi de aşteptare).

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în/prin Republica Bulgaria să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi să menţină în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare cu luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

MAE recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie rutieră, în special regimul legal de viteză admisă în localităţile din Republica Bulgaria, dar şi în afara acestora (drumuri naţionale şi autostrăzi).

În acest context, este importantă informarea corectă a şoferilor români, achiziţionarea din timp a vinietelor electronice şi achitarea conformă a taxelor de drum de tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria.

Informaţii detaliate atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru firmele de transport sunt disponibile la:

- privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL: www.bgtoll.bg/ro/ ;

- privind situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: www.mvr.bg/gdgp/ ;

- privind starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA http://lima.api.bg/ , pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră": www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Bulgaria - www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;

- privind starea vremii: www.weather.bg .

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, https://www.mae.ro/travel-conditions/3677, http://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Articole similare

În timp ce Europa moare de cald în Africa se schiază

În timp ce Europa se sufocă de căldură într-o vară cu...


Top citite
arhiva personală

Temperatura la care ar trebui să pui aerul condiționat al mașinii pentru a evita creșterea cu 20% a consumului de combustibil

Foto Pexels

Noi previziuni pentru Gemeni, Taur, Berbec, Rac, Leu, Scorpion, Balanță, Săgetător. Despărțire, noi idei, furie, sprijin

Foto Pexels

Noi previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Balanță, Leu, Fecioară, Scorpion. Apar oameni din trecut, probleme la job

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Care sunt cele mai bune mezeluri. Bilic: Are cele mai puține calorii

Badea

Mircea Badea a plecat în vacanță. Ce destinație a ales

Carmen Brumă și Mircea Badea

Fază tare cu Carmen Brumă în vacanță. Iată unde este Mircea Badea după ce a apărut știrea că vedeta a plecat cu o persoană misterioasă


Cele mai noi articole

China lansează exerciții de „blocadă” în jurul Taiwanului

Republica Populară Chineză va continua exercițiile...