Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Analistul economic Mircea Coșea nu vede o ieșire prea rapidă din criza economică în care intrăm.
Acesta identifică și principalele surse de creștere a prețurilor: alimentele importate din statele UE și carburanții.
”Inflația va veni pe calea prețului la alimente, pentru că România nu a reușit să reducă importurile de alimente. NU contează că ne asigură unii decidenți politici că nu vor fi efectele crizei alimentare. Noi importăm alimente pentru că materiile prime alimentare nu le prelucrăm în țară. Noi importăm până la 70% din mâncarea obișnuită. Or, dacă nu am făcut nimic pentru a reduce importurilor, ne așteptăm la importuri de prețuri mari”, mai spune Coșea.
Economistul remarcă faptul că prețurile crescute la alimente sunt cauzate de războiul din Ucraina și de seceta globală. ”Deci, importurile pe care noi le facem înseamnă import de inflație”.
”O a doua cale (de creștere a inflației n.r.) este energia, în special carburanții. Niciun guvern din Europa nu a reușit să găsească o cale de gestionare a prețului la carburant, pentru că este un proces global, de structură, dar ar fi putut lua și alte măsuri, în sensul reducerii cotei (de taxe și impozite n.r.) care revine guvernului în mod nejustificat și imoral”, spune analistul.
”Am convingerea că va urca în continuare, există o dinamică crescătoare și încă nu am ajuns la un moment la care să se tempereze această urcare.
Suntem într-o situație în care nu există niciun element încurajator în privința temperării inflației, care continuă să crească. În Zona Euro, inflația a trecut de 8 procente și va da și peste noi prin prisma relațiilor economice (ale României n.r.) cu cele 3 sau 4 țări puternice din Occident. Pentru perioada următoare, până la sfârșitul acestui an, nu văd nicio ieșire din această tendință de creștere”, explică Mircea Coșea.
Deși dobânda pentru creditele calculate în funcție de IRCC este în prezent de 2,65%, economistul arată că aceasta va crește în mod inevitabil, din cauza inflației.
Mircea Coșea explică faptul că românii ar putea să mai economisească ceva dacă fac trecerea la IRCC pentru creditele de consum.
În schimb, în cazul creditelor imobiliare, analistul spune că este greu de estimat dacă o trecere la dobânda IRCC ar fi în avantajul consumatorului. ”Dacă aș avea un credit pentru o valoare imobiliară mai mare, pur și simplu aș fi în dilemă”, recunoaște analistul.
Coșea identifică și o altă problemă sistemică a economiei românești - sectorul bugetar, care are o schemă de personal extrem de încărcată.
Pe lângă motivația politică, de fidelizare a celor care sunt înglobați în sistemul public prin angajare, Mircea Coșea identifică și nevoia statului de a menține un consum ridicat, generat de cheltuielile salariaților din sectorul public, care au salarii mai mari decât în privat. ”Problema este că politica fiscală a guvernului este una de redistribuire, nu de creare de valoare adăugată. Treci banii dintr-un buzunar într-altul, iar asta nu poate să meargă pe termen lung”, explică profesorul universitar.
De asemenea, Coșea avertizează că în toamnă situația economică se va deteriora.
”Probabil că în septembrie-octombrie va apărea o criză de lichiditate, pentru că oamenii și-au consumat banii. Deocamdată oamenii mai au ceva bani, pleacă în concediu, pentru că și-au planificat, dar în România lumea nu conștientizează că e criză. Este exact ca pe Titanic - barca se scufundă și orchestra cântă în continuare”, remarcă profesorul Coșea.
”Există o situație gravă la nivelul bugetului, sunt convins de asta și s-au ales niște măsuri care erau, din cele mai rele, cele mai puțin rele. Guvernul a intrat într-o spirală de măsuri care pregătesc alegerile, care costă”.
Expertul este de părere că executivul ar fi putut, totuși, să adopte un set de măsuri mai robust.
”Consider că Guvernul ar fi trebuit să facă un echilibru mai bun. Ar fi trebuit să reducă TVA-ul și acciza, pentru o perioadă limitată”, spune Coșea.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Bitcoin a stabilit un nou...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...