Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu
Rodia este un fruct exotic, iar în ultima vreme îl găsim cu ușurință la raionul de fructe de prin magazinele românești. Beneficiile multiple pe care le are acest fruct, ca urmare o conținutului de vitamine și minerale, face din rodie un ”super-fruct”, ce ajută la buna funcționare a creierului, dar și în combaterea bolilor cronice, precum diabetul, sau anumite tipuri de cancere.
Sursă de fibre. Rodia este o sursă importantă de fibre alimentare solubile și insolubile, oferind aproximativ 4 grame la 100 g. Consumul de fibrele dietetice ajută la o digestie mai ușoară, dar și la tranzitul intestinal.
Ajută la scăderea în greutate. Tocmai pentru conținutul de fibre, rodia este recomandată în diete, deoarece ajută la reducerea greutății și la controlul colesterolului. Mai mult, includerea regulată a fructelor în dietă stimulează imunitatea, îmbunătățește circulația și oferă protecție împotriva cancerelor.
Bun antioxidant. Puterea antioxidantă totală a fructelor de rodie, măsurată în funcție de capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen (ORAC), este de 2341 µmol TE/100 g.
Scade riscul de boli de inimă. Anumiți compuși elagitaninici, cum ar fi granatin B și punicalagin, se găsesc din abundență în sucul de rodie. Studiile sugerează că punicalaginul și taninurile pot fi eficiente în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă prin eliminarea radicalilor liberi dăunători din corpul uman, potrivit Nutrition & You.
Bogată în vitamina C. Rodia este o sursă bună și de vitamina C antioxidantă, furnizează aproximativ 17 g la 100 g de fruct. Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul să dezvolte capacitatea de a combate agenții infecțioși prin creșterea imunității.
Luptă împotriva cancerului și a diabetului. Totodată, s-a constatat că un consum regulat de rodie este eficient împotriva cancerului de prostată, a hiperplaziei benigne de prostată (HBP), a diabetului și a limfomului.
Vitamine benefice pentru afecțiunile neurodegenerative. Rodia are un conținut important de vitamine din complexul B-urilor, vitamine esențiale pentru menținerea unui nivel optim de energie, funcționarea creierului și metabolismul celulelor.
De asemenea, conține și vitamina K, precum și de minerale precum calciu, cupru, potasiu și mangan.
Vitamina K are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteoblastice (formarea și întărirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în alimentație contribuie la limitarea leziunilor neuronale din creier; astfel, are un rol stabilit în prevenirea bolii Alzheimer.
Rodia are însă și câteva contraindicații, date de capacitatea sa de a interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului, pentru subțierea sângelui sau pentru hipertensiune.
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...