România, în afara Schengen. Preşedintele Austriei regretă decizia guvernului ţării sale de a bloca aderarea
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Preşedintele Austriei regretă decizia guvernului ţării sale de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la zona Schengen.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a afirmat vineri că regretă 'extrem de mult' veto-ul opus de ţara sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, transmite  Agerpres, citând APA.

Austria se află, într-adevăr, într-o situaţie deosebit de dificilă din cauza afluxului de refugiaţi şi migranţi, "însă legătura, conexiunea dintre aceste probleme şi aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, trebuie să mărturisesc că, din păcate, nu o văd", a spus Van der Bellen vineri.

"Nu văd cum această blocare a aderării României schimbă în vreun fel situaţia în Austria", a subliniat preşedintele federal într-o conferinţă de presă cu prilejul unei vizite în Slovenia.

Van der Bellen se aşteaptă ca economia austriacă să plătească un preţ din cauza acestei decizii. Pe de o parte, ea ar putea să afecteze turismul intern dacă vor sosi mai puţini turişti din România. Pe de altă parte, Austria este activă cu investiţii directe considerabile în România, a evidenţiat preşedintele.

"Vom vedea cum vor reacţiona consumatorii români la această evoluţie", a spus preşedintele austriac. "Un preţ economic este, după părerea mea, inevitabil", a subliniat Van der Bellen, care a candidat cu susţinerea Verzilor.

De altfel, aceştia, parteneri în coaliţia de guvernare de la Viena, nu sprijină decizia ministrului de interne Gerhard Karner (Partidul Poporului, ÖVP).

"Vicecancelarul (Werner Kogler, Verzii, n.red.) a spus deja în mod clar că noi nu am sprijinit veto-ul Austriei", a declarat ministrul justiţiei, Alma Zadic (Verzii), vineri la Bruxelles.

"Pentru noi este vorba, înainte de toate, despre o soluţie europeană, primul pas spre această soluţie este, desigur, aderarea Croaţiei, iar Bulgaria şi România aparţin familiei europene şi, în interiorul familiei europene, libertatea de mişcare este scrisă cu majuscule", a afirmat Zadic.

Ea s-a arătat încrezătoare că "vom găsi foarte curând, foarte rapid o soluţie europeană", adaugă APA.

România - Schengen/ Ciolacu: Este o seară grea pentru toţi românii; e un gust amar şi un sentiment de umilinţă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că neacceptarea României în spaţiul Schengen este 'un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene', iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi 'să suporte anumite consecinţe' la nivel european.

'Este o seară grea, cred că nu numai pentru mine, şi pentru dumneavoastră şi pentru toţi românii, e un gust amar şi un sentiment de umilinţă a românilor pentru că am îndeplinit toate condiţiile şi un singur stat european s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec al dreptei europene, pentru că în decursul unei perioade de câteva luni au existat nişte decizii luate de către familiile politice europene şi anumite familii politice s-au ţinut de cuvânt, iar cancelarul Austriei şi ministrul de interne au Austriei, care sunt membri ai familiei europene de dreapta, astăzi au votat total incorect împotriva României şi a românilor. Este totuşi un eşec al Comisiei Europene pentru că aceasta a făcut recomandarea ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen şi au detaliat toate controalele făcute atât în România cât şi în Bulgaria, că îndeplinim absolut toate condiţiile', a spus Ciolacu. Vezi mai mult AICI.

Articole similare

Fiul lui Cher depune contestație în bătălia pentru tutelă

Fiul lui Cher ripostează în bătălia cu mama sa pentru...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Fiul lui Cher depune contestație în bătălia pentru tutelă

Fiul lui Cher ripostează în bătălia cu mama sa pentru...

pixel