Românii cu fose septice, obligaţi să se înscrie în Registrul de Evidenţă. Aurelian Păduraru, explicații
Autor: , Alexandru Negrici | Dată: 11 noi 2022, 17:53
Deţinătorii de fose septice sunt obligaţi, în urma unui act normativ, să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate, în caz contrar amenzile fiind cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

„Cel puțin până la sfârșitul anului nu vom întreprinde astfel de măsuri, vom oferi suport UAT-urilor, primăriilor și cetățenilor cu privire la aplicarea acestui act normativ. Conform legii, primăriile aveau 90 de zile la dispoziție pentru a se înscrie de la intrarea în vigoare a actului, adică până la 27 august, iar cetățenii mai au la dispoziție timp până la 27 noiembrie. Oamenii nu au avut până acum un impediment în a se înscrie, în schimb s-au demarat greu procedurile, s-au demarat greu activitățile, mai ales la nivelul primăriilor. Desemnarea oamenilor care să se ocupe de acest lucru a durat mult, dar și înființarea registrului în sine. Deocamdată, cum v-am zis, îi asigurăm pe oameni că dacă au nevoie se pot baza pe suportul nostru, nu intrăm din prima cu măsuri”, a declarat Aurelian Păduraru, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru DC News.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022)”, a transmis, vineri, Garda de Mediu.

„Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor. Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă”, a mai transmis sursa citată.

„În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, a mai transmis Garda de Mediu.

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole