Rusia a primit, prin intermediul Iranului, o misterioasă propunere de pace pentru războiul din Ucraina
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Iranul spune că a primit propunerea de la un lider european, dar refuză să-i facă public numele.

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, miercuri, alături de Serghei Lavrov, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spune că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei care să ajute la stabilirea păcii și la oprirea luptei din Ucraina și am împărtășit aceste idei cu domnul Lavrov”, a spus Amirabdollahian.

El nu a numit liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporizhzhia și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul.

Macron ar fi trimis inițiativa

Site-ul de știri semi-oficial al Iranului ISNA a raportat miercuri că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această ipoteză.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al președintelui iranian, a scris miercuri pe Twitter că Amirabdollahian are „o inițiativă de pace și un mesaj important” de la „un lider de top vest-european”.

De când invazia Ucrainei de către Rusia a început pe 24 februarie a acestui an, Iranul a transmis de mai multe ori mesaje între Moscova și Kiev, dar acesta este primul exemplu mediatizat în care Teheranul a transmis un mesaj din Europa.

Republica Islamică a afirmat în repetate rânduri că luptele trebuie să înceteze prin dialog și refuză să condamne Moscova. Teheranul spune că extinderea NATO este rădăcina problemei.

Între timp, pe măsură ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei se înmulțesc, Moscova se apropie din ce în ce mai mult de Iran, inclusiv prin extinderea schimburilor comerciale, un aspect care a fost subliniat miercuri de Amirabdollahian și Lavrov.

Președintele rus Vladimir Putin a mers la Teheran în iulie, unde s-a întâlnit cu Ebrahim Raisi și cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care i-a spus că NATO ar fi declanșat în cele din urmă războiul din Ucraina dacă liderul de la Kremlin „nu ar fi preluat inițiativa”, scrie AlJazeera.

Articole similare

Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel