Rusia abandonează Harkivul. LECȚIILE războiului finlandez. Ultima zonă pe care se concentrează Putin
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Armata rusă a decis probabil să renunțe la pozițiile în jurul Harkivului.

Analiști de la Institutul American pentru Studii de Război (ISW) sunt de părere că, după toate aparențele, „Ucraina pare să fi câștigat bătălia pentru Harkiv”.

Forțele ucrainene nu au permis trupelor ruse să atace orașul, cu atât mai puțin să-l captureze.

Armata ucraineană a intrat în ofensivă lângă Harkov și a împins mare parte din forțele armatei ruse, ”așa cum au făcut-o cu forțele ruse care încercau să cucerească Kievul”, scrie ISW

Dacă Forțele Armate ale Ucrainei își pot menține ritmul de împingere, aceasta ar putea amenința ofensiva rusă din sud, scrie Forbes.

Deși este prea devreme să spunem că acesta este punctul de cotitură al războiului, se constată că ucrainenii au reușit să reducă semnificativ presiunea artileriei asupra Harkivului.

Al doilea oraș, ca importanță, din Ucraina a fost considerat una dintre cele mai importante ținte pentru ruși, încă de la începutul războiului, iar Kremlinul credea că Harkov ar putea fi capturat rapid.

Moscova face cârpeli sau o retragere ordonată?

Pe 9 mai, oficialii Pentagonului au declarat că trupele ruse au fost alungate înapoi la aproape 45 de kilometri est de oraș.

Rusia trebuit să-și schimbe strategia, dar Pentagonul este sigur că, în ciuda retragerii, Kremlinul nu a abandonat ideea de a captura Harkov, trupele ruse sunt concentrate în est, în Donbas, și pe teritoriul Federației Ruse lângă Belgorod.

Principalele eforturi ale Rusiei s-au concentrat pe asigurarea retragerii trupelor sale din orașul Harkiv, menținerea pozițiilor ocupate și a rutelor de aprovizionare.

Istoria se repetă? Războiul de iarnă din Finlanda

Ucraina poate învăța multe de la finlandezi și de la rezistența lor în fața lui Stalin, de acum 80 de ani.

În septembrie 1939, Hitler a lansat o invazie în Polonia, iar  URSS, și-a atacat vecinul mai mic, Finlanda.

După lupte aprige în timpul unei ierni reci, războiul s-a încheiat cu un tratat de pace. Da, finlandezii au făcut concesii, dar mult mai puțin decât cele la care spera Stalin înainte de invazie: au cedat 10% din teritoriul Finlandei și au fost de acord cu statutul de țară neutră, scrie Bloomberg.

Rusia a pierdut, în ciuda faptului că Armata Roșie era superioară finlandezilor ca armament și personal. URSS avea 5.000 de tancuri și 4.000 de avioane. Finlandezii au câteva zeci. Armata Roșie a pierdut de cinci ori mai mulți morți și răniți.

Scenariul războiului de iarnă este foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă acum în războiul ruso-ucrainean .

În primul rând, armata ucraineană, luptând pentru teritoriul său, poate obține succese uriașe cu forțe mai mici. Finlandezii, ca și ucrainenii, aveau o dorință puternică de a-și păstra independența.

În al doilea rând, asistența externă. Când Armata Roșie a invadat Finlanda, voluntari din toată lumea au mers în ajutor: finlandezii au primit echipament militar.

Creșterea sprijinului extern rămâne decisivă și pentru ucraineni. SUA și aliații aplică sancțiuni puternice Rusiei și furnizează multe arme Kievului.

În al treilea rând, lumea occidentală ar trebui să se gândească deja la cum se va termina războiul. Opțiunea ideală este înfrângerea totală a lui Putin, dar acest lucru pare puțin probabil din cauza arsenalului nuclear cu care șantajează lumea .

Aprovizionarea în Donbas

Rușii vor încerca să mențină linia la vest de Vovceansk pentru a-și proteja liniile de aprovizionare terestre (GLOC) de la Belgorod la Izium, dar nu este clar dacă vor reuși acest lucru.

Cea mai mare activitate a ocupanților se observă în direcțiile Slobojanskîi și Donețk.

Trupele ruse au continuat eforturile de a avansa în zona orașului Izium, din Donețk, dar au făcut puține progrese. 

Principalele eforturi ale rușilor sunt încă încercările de a înconjura Severodonețk și Lysyceansk dinspre nord și sud. Trupele ruse care înaintau din direcția Popasnaia nu au făcut progrese semnificative în timpul zilei.

Trupele ruse au reluat operațiunile ofensive în direcția Slaviansk, dar nu au făcut progrese pe 13 mai.

Rușii au efectuat un alt atac fără succes asupra lui Oleksandrivka, probabil într-o nouă încercare de a forța Siverskyi Donețk. Rușii ar putea avea suficientă putere proaspătă de luptă pentru a compensa aceste pierderi și a continua ofensiva la scară destul de mare.

În orașul Mariupol, inamicul continuă să blocheze unitățile ucrainene din apropierea uzinei Azovstal și atacă cu artilerie și lovituri aeriene, scrie LB.

Apărătorii ucraineni ai lui Mariupol continuă să lupte în ciuda șanselor, deși atacatorii ruși par să fi pătruns în instalația Azovstal.

În direcția Zaporijjia , în vederea menținerii teritoriului ocupat, se notează măsuri pregătitoare ale rușilor pentru construirea unei apărări cu mai multe straturi.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel