Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Unii analiști citați de CNBC iau în calcul scenariul în care președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la arme neconvenționale dacă ofensiva pe scară largă în Donbas eșuează.
Măsurile neconvenționale se referă la arme de distrugere în masă, cum ar fi armele chimice, dar și arme nucleare tactice.
Publicația îl citează pe Niall Ferguson, cercetător la Institutul Hoover din cadrul Universității Stanford.
Potrivit acestuia, strategia SUA este de a direcționa situația spre un război de uzură care să ”facă Rusia să sângereze” și care să facă Washingtonul să spere la o schimbare de regim la Moscova. Cu toate acestea, Ferguson consideră că aceasta este o strategie ”foarte periculoasă”.
În ultima săptămână, trupele ruse s-au retras din zonele din jurul Kievului, în timp ce Moscova se concentrează pe pregătirea pentru bătălia pentru Donbas.
Expertul este de părere că următoarele săptămâni sunt decisive pentru Putin, iar în eventualitatea în care Donbasul va rezista, Moscova s-ar găsi într-o situație în care va trebui să dea explicații.
”Dacă în următoarele câteva săptămâni se va confirma faptul că forțele ruse sunt prea obosite pentru a câștiga o victorie decisivă în Donbas, Putin s-ar putea găsi într-o situație extrem de dificilă, fără speranță”, a opinat Ferguson.
Acesta a adăugat că Putin a arătat deja că este gata de orice mârșăvie, inclusiv să apeleze la acțiuni de o ”distrugere teribilă” cu forțe convenționale, cum ar fi rachetele de croazieră.
În tabăra celor care nu văd o escaladare de acest tip este și expertul Phillips O'Brien de la Universitatea din St. Andrews, care consideră că este ”imposibilă” intenția lui Putin de a recurge la arme de distrugere în masă.
”Utilizarea acestora ar putea duce la un sprijin și mai mare pentru Ucraina la nivel internațional, în ceea ce privește armele și sancțiunile împotriva Rusiei”, a spus O'Brien, care a adăugat că nu este clar cum astfel de arme vor ajuta Rusia să-și atingă obiectivele politice.
„Pot ucide oameni în unele orașe, dar cum îi ajută asta să câștige războiul?”, se întreabă O'Brien.
Expertul mai crede că există varianta cu o ”probabilitate mare” ca Moscova să nu poată lua sudul şi estul Ucrainei.
Pe de altă parte, Niall Ferguson nu crede că scopul lui Putin este anexarea Ucrainei, ci mai degrabă vrea să se asigure că țara nu va mai putea deveni o „democrație viabilă, orientată spre Vest”.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Papa Francisc, care a evitat în...