Rusia: Nu vom înghiți aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Linia ROȘIE fixată de Putin
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia are primele reacții la gestul celor două state scandinave de a intra în NATO.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a spus că nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că Rusia va ”suporta pur și simplu” intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, relatează publicația rusă Interfax. 

"Situația, desigur, se schimbă radical în lumina a ceea ce se întâmplă. Faptul că securitatea Suediei și a Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii este foarte evident pentru noi", a spus Ryabkov. 

El a precizat, de asemenea, că modul în care Rusia își va asigura propria securitate este o „chestiune separată” și va depinde de modul în care se va desfășura în practică „aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică”. 

Săptămâna trecută, președintele finlandez l-a sunat personal pe Putin pentru a-l informa despre intenția țării sale de a adera la NATO.

Putin: Intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de infrastructuri militare pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei, a indicat Putin.

Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi, a explicat el mai departe. Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător, a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod agresiv pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.

Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.

Pe de altă parte, Putin a acuzat din nou Statele Unite că au folosit laboratoare în Ucraina pentru a crea compuşi pentru arme biologice.

Vorbind la acelaşi summit, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că NATO îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei. Fără apropierea ţărilor noastre (...) s-ar putea ca mâine să nu mai existăm, s-a adresat el celorlalţi lideri prezenţi la summitul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Însă, comentează AFP, numai Belarusul a susţinut la această reuniune ofensiva rusă contra Ucrainei, ceilalţi participanţi păstrând în mare parte tăcerea.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel