Rusia şi Belarus și-au reînnoit jurămintele: Acord pentru uniunea economică și cooperare militară
Autor: Echipa RadioDCNews
Data actualizării:
Data publicării:
”Dacă nu aveţi nimic împotrivă, semnez şi eu!”, a spus Lukașenko, adresându-se președintelui Putin. Declarația a fost făcută cu ocazia semnării de către Rusia și Belarus a acordurilor de aprofundare a integrării economice și militare dintre cele două state.

Preşedinţii rus şi belarus, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, au semnat joi 28 de programe în cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus, cu obiectivul de a aprofunda integrarea economică între cele două ţări, relatează Digi24, cu referire la agenţiile AFP şi EFE. 

„Semnăm! Văd semnătura dumneavoastră în partea de jos a decretului, dacă nu aveţi nimic împotrivă, semnez şi eu! Toată munca ultimilor trei ani s-a concretizat şi o formalizăm în acest acord”, a spus Lukaşenko, adresându-se lui Putin în timpul reuniunii prin videoconferinţă a Consiliului Superior al Uniunii Statale.

 

Lukașenko vrea o relansare a spațiului economic comun

 

Preşedintele belarus a remarcat că după semnarea acestor acorduri guvernele de la Moscova şi Minsk vor trebui să ia măsuri pentru implementarea unei serii de soluţii şi să iniţieze o etapă „de relansare a spaţiului economic comun”.

La rândul său, Vladimir Putin a menţionat că „economiile celor două ţări vor începe să funcţioneze pe baza unor reguli comune şi coordonate, ceea ce va deschide noi perspective, cu adevărat ample, pentru dezvoltarea lor şi va avea un efect pozitiv puternic, care va fi perceput în toate sferele economice, fără excepţie”.

Pe lângă cele 28 de acorduri, Rusia şi Belarus şi-au actualizat doctrina lor militară comună şi au schiţat un concept de politică comună privind imigraţia, într-o perioadă în care se amplifică tensiunile lor cu Occidentul pe aceste subiecte.

„Avem intenţia de a rezista împreună împotriva tentativelor de ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor noastre suverane”, a subliniat preşedintele rus, promiţându-i omologului său belarus sprijin pentru a face faţă efectelor sancţiunilor occidentale împotriva Belarusului, ţară izolată diplomatic după realegerea contestată anul trecut a lui Lukaşenko, urmată de reprimarea manifestaţiilor opoziţiei.

Citește și: Putin oprește dușul rece pentru Europa: Gazprom dă drumul la gaze, iar cotațiile coboară sub 70 de euro/MWh

Cei doi lideri, tot mai apropiați în ultimii ani

 

Lukaşenko acuză guverne occidentale că au orchestrat acele manifestaţii cu scopul de a declanşa o revoluţie menită să destabilizeze un aliat fidel al Moscovei.

În 1999, liderii Belarusului și ai Rusiei au semnat un tratat pentru crearea unei „uniuni statale”. În ultimii trei ani, Moscova a împins Belarusul spre integrarea lărgită pe baza acelui tratat.

Aleksandr Lukaşenko a făcut vizite repetate la președintele Vladimir Putin, iar cei doi au petrecut deseori ore întregi la negocieri. Detaliile acestor discuții erau, însă, păstrate secrete, și niciun acord nu a fost anunțat.

Însă pe 10 septembrie, Putin și Lukaşenko au anunțat că au căzut de acord pentru cele 28 de programe pentru uniunea statală, scrie Publika.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Sir Ringo Starr a anunțat un turneu în toamna anului...

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aproximativ...

pixel