Rusia vrea să introducă o taxă pe profiturile excepţionale ale marilor companii
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Rusia analizează introducerea unei taxe unice, voluntare, pe profiturile excepţionale ale marilor companii, a anunţat miercuri prim vicepremierul Andrei Belousov, după ce veniturile lunare ale ţării din petrol şi gaze au scăzut la cel mai redus nivel din 2020, transmite Reuters.

Preţul petrolului rusesc a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul lunii decembrie, când statele occidentale au stabilit un plafon de preţ de 60 dolari pentru exporturile de petrol din Rusia. Ţiţeiul rusesc Ural se tranzacţionează în prezent la aproximativ 56 dolari per baril, faţă de un nivel de 70 dolari necesar pentru a echilibra bugetul.

Ministerul rus de Finanţe anunţa săptămâna trecută că va majora vânzările zilnice de valută pentru a acoperi deficitul, dar mulţi analişti au avertizat că sunt inevitabile majorările de taxe dacă Rusia continuă creşterea cheltuielilor militare.

"O contribuţie voluntară de la companii este analizată, o contribuţie unică. Ideea este că rezultatele financiare de anul trecut au fost foarte bune şi multe companii, în special în primul semestru al anului, au avut rezultate semnificativ mai ridicate", a declarat Andrei Belousov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acesta a adăugat: "Aceasta nu este o majorare de taxe. Este o taxă pe profiturile excepţionale". Analizăm introducerea unei astfel de măsuri, care va fi voluntară, a explicat oficialul rus.

Dacă preţul ţiţeiului rusesc nu îşi revine în următoarele luni, deficitul bugetar al Rusiei ar putea atinge 76,5 miliarde de dolari anul acesta, sau 3,8% din PIB, avertizează analiştii de la Credit Bank of Moscow.

Deja Guvernul a majorat semnificativ povara fiscală asupra industriei de petrol şi gaze în perioada 2023-2025, cea mai mare astfel de creştere din istoria ţării.

Invadarea Ucrainei şi impunerea sancţiunilor occidentale au afectat unele sectoare ale economiei ruse. Occidentul a interzis accesul marilor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2021, astfel că giganţii bancari ruşi Sberbank şi VTB au fost forţaţi să înceteze operaţiunile din Europa. 

Articole similare

Nicki Minaj anunță un nou album și un nou turneu

Nicki Minaj și-a anunțat fanii că pot aștepta un nou...

Adele a recunoscut: Nu știu când voi cânta din nou

Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...


Top citite
Captura Youtube

Jason Momoa a vorbit despre dragostea sa pentru Barbra Streisand: Crăciunul nu începe fără ea

Captura Facebook

Zayn Malik aduce un omagiu emoționant lui Liam Payne în timpul turneului

Mariah Carey /Instagram

WHAM! și Mariah Carey sunt pregătiți să reintre în Top 10 vineri, odată cu începutul sezonului de Crăciun

Foto: Facebook Adele

Adele a recunoscut: Nu știu când voi cânta din nou

Captura Youtube

Ce s-a întâmplat cu Mary Austin, fosta logodnică a lui Freddie Mercury, după moartea artistului

Oprah. sursa foto Instagram

Marca de pantofi confortabili preferată de Oprah, are o mulțime de cizme și papuci sub 50 de dolari



Cele mai noi articole

Adele a recunoscut: Nu știu când voi cânta din nou

Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...

pixel