Rusia vrea să introducă o taxă pe profiturile excepţionale ale marilor companii
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Rusia analizează introducerea unei taxe unice, voluntare, pe profiturile excepţionale ale marilor companii, a anunţat miercuri prim vicepremierul Andrei Belousov, după ce veniturile lunare ale ţării din petrol şi gaze au scăzut la cel mai redus nivel din 2020, transmite Reuters.

Preţul petrolului rusesc a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul lunii decembrie, când statele occidentale au stabilit un plafon de preţ de 60 dolari pentru exporturile de petrol din Rusia. Ţiţeiul rusesc Ural se tranzacţionează în prezent la aproximativ 56 dolari per baril, faţă de un nivel de 70 dolari necesar pentru a echilibra bugetul.

Ministerul rus de Finanţe anunţa săptămâna trecută că va majora vânzările zilnice de valută pentru a acoperi deficitul, dar mulţi analişti au avertizat că sunt inevitabile majorările de taxe dacă Rusia continuă creşterea cheltuielilor militare.

"O contribuţie voluntară de la companii este analizată, o contribuţie unică. Ideea este că rezultatele financiare de anul trecut au fost foarte bune şi multe companii, în special în primul semestru al anului, au avut rezultate semnificativ mai ridicate", a declarat Andrei Belousov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acesta a adăugat: "Aceasta nu este o majorare de taxe. Este o taxă pe profiturile excepţionale". Analizăm introducerea unei astfel de măsuri, care va fi voluntară, a explicat oficialul rus.

Dacă preţul ţiţeiului rusesc nu îşi revine în următoarele luni, deficitul bugetar al Rusiei ar putea atinge 76,5 miliarde de dolari anul acesta, sau 3,8% din PIB, avertizează analiştii de la Credit Bank of Moscow.

Deja Guvernul a majorat semnificativ povara fiscală asupra industriei de petrol şi gaze în perioada 2023-2025, cea mai mare astfel de creştere din istoria ţării.

Invadarea Ucrainei şi impunerea sancţiunilor occidentale au afectat unele sectoare ale economiei ruse. Occidentul a interzis accesul marilor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2021, astfel că giganţii bancari ruşi Sberbank şi VTB au fost forţaţi să înceteze operaţiunile din Europa. 

Articole similare

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de...


Top citite
Sursa: Freepik

Roaba de Cultură deschide sezonul #OUTinthepark cu concerte și o vară plină de evenimente gratuite

Sursa: captură Youtube Wiz Khalifa

Wiz Khalifa mărturisește că merge la cluburi de striptease cu mama lui

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Tartă cu cireșe. Rețeta de sezon

Captura Facebook

Billie Eilish se adresează celor care se rușinează cu propriul corp în noua piesă "Skinny"

 Vaticanul îndeamnă la prudență în fața cazurilor de presupuse fenomene supranaturale / Photo by Aliona & Pasha

Vaticanul îndeamnă la prudență în fața cazurilor de presupuse fenomene supranaturale

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de separate

Jennifer Lopez și Ben Affleck trăiesc vieți atât de...

pixel