Rușii au fost atât de încrezători de căderea Ucrainei, încât începuseră să amenajeze locuințele conspirative din Kiev - Washington Post
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Spionii ruși au dat greș în Ucraina.

Angajații Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB, erau atât de siguri de căderea rapidă a Ucrainei, încât în ​​ultimele zile înainte de invazia Federației Ruse au mobilat mai multe locuințe la Kiev.

Ancheta Washington Post, intitulată „5 lucruri pe care trebuie să le știi despre eșecurile serviciilor de informații rusești înainte de invazia Ucrainei”, arată că ofițerii FSB erau atât de încrezători că vor prelua puterea la Kiev, ”încât și-au petrecut zilele de dinainte de război amenajând locuințele conspirative din capitala Kiev.

Rapoartele interceptate de serviciile de informații ucrainene arată că ofițerii FSB le-au cerut colegilor de pe teren detalii despre apartamente și alte locuri, pe care le pot folosi ca apartamente conspirative, locuințe sau baze de operațiuni.

Cu câteva zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, informatorii FSB au primit ordin să părăsească Kievul, dar să-și lase cheile de la casă pentru agenții ruși care au sosit.

Potrivit reprezentanților serviciilor speciale ucrainene și occidentale, înainte de invazia la scară largă, structura din FSB care se ocupa de Ucraina s-a extins semnificativ,  numărul membrilor departamentului a crescut de la aproximativ 30 de ofițeri, în 2019, la 160 în ajunul invaziei Ucrainei.

Echipele FSB au fost repartizate în regiuni ale Ucrainei și aveau rețele de agenți ”adormiți” în interiorul țării.

Publicația subliniază că FSB a avut o vină majoră în planul militar eșuat al Kremlinului, deoarece i-a asigurat pe oficialii de la Moscova că conducerea ucraineană va cădea rapid.

Potrivit reprezentanților serviciilor secrete occidentale, FSB fie nu a înțeles cât de puternică va fi rezistența Ucrainei, fie a înțeles, dar nu a îndrăznit să transmită astfel de informații incomode președintelui rus Vladimir Putin.

Rusia pregătise cel puțin două guverne marionetă pentru Ucraina

Potrivit Washington Post, un reprezentant al forțelor de securitate ucrainene a declarat că la începutul invaziei pe scară largă, trupele ruse au fost însărcinate să cucerească fulgerător Kievul, iar acest lucru ar fi trebuit să ducă la un „efect de domino” în toată țara.

Potrivit oficialilor ucraineni, ca parte a acestui plan, FSB pregătea cel puțin două guverne pro-ruse, și nu unul, așa cum susținea anterior Marea Britanie. Potrivit oficialilor ucraineni, nu este clar de ce Rusia a mobilizat cele două grupuri, deși unii speculează că Putin a vrut pur și simplu să aibă de unde alege.

Un „guvern”, situat în Belarus, a fost format în jurul fostului președinte Viktor Ianukovici. Pe 7 martie, un avion aparținând fostului președinte al Ucrainei a aterizat la Minsk. Sosirea sa a fost văzută ca un semn că Rusia ar putea încerca să-l reinstaleze pe politician, pe care oficialii de la Kremlin îl numesc încă liderul „legitim” al Ucrainei.

Ianukovici nu a răspuns solicitării de comentarii a publicației. Fostul său prim-ministru, Mîkola Azarov, a declarat pentru The Post într-un interviu telefonic că orice sugestie că Moscova încearcă să orchestreze revenirea lui Ianukovici la putere este „un nonsens absolut”.

Al doilea grup, care includea foști oficiali guvernamentali Ianukovici, a fost format în sud-estul Ucrainei când teritoriul a fost capturat de trupele ruse. Printre aceștia s-a numărat și Oleg Țarev, fost membru al Partidului Regiunilor, care și-a anunțat prezența în Ucraina pe Telegram, scriind că Kievul va fi „eliberat de fasciști”.

Într-un interviu telefonic pentru WP luna trecută, Țarev a spus că în primele săptămâni de război a fost chiar la periferia Kievului, călătorind cu „prieteni” pe care a refuzat să-i dezvăluie. Țarev nu a răspuns la întrebarea dacă a participat la vreo conspirație pentru a prelua puterea. „Nu am avut acorduri cu nimeni despre noul guvern”, a spus el.

”Cârtițele” din SBU, greu de ucis

Un descendent al KGB-ului, Serviciul de Securitate al Ucrainei - SBU a rămas tributar organizării și mentalității sovietice. 

SBU, este principala autoritate internă de securitate și informații din Ucraina, un organism mamut, cu 27.000 de angajați, fiind cea mai mare agenție de securitate din Europa. Prin comparație, MI5 din Marea Britanie are doar 4.400 de angajați, potrivit Atlantic Council.

Foto: Ivan Bakanof, fostul șef al SBU

Kievul a încercat încă din 2014 să-și curețe structurile militare și de informații de agenții ruși. Cu toate acestea Rusia încă mai deține controlul asupra unor segmente din serviciile ucrainene, având plasați așa-numiții ”agenți aflați în adormire”.

Doar de la 24 februarie 2022, un total de 651 de cazuri de înaltă trădare au fost deschise împotriva personalului de aplicare a legii, a spus dl Zelenski în discursul său - și că peste 60 de angajați ai parchetului și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului.

Fostul șef al SBU, Ivan Bakanov, prieten încă din copilărie cu Zelenski și un om de încredere al echipei președintelui, a eșuat în încercarea de a curăța eficient structurile SBU, drept pentru care a fost și demis de președinte în vara acestui an.

Zelenski a spus că demiterea răspunde unui număr mare de investigații pentru trădare deschise asupra angajaților agențiilor de aplicare a legii, inclusiv ai parchetului general și ai agenției de securitate internă.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel