Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Rusia ar putea încerca să folosească ultima rută de aprovizionare a sirienilor pentru a negocia în războiul din Ucraina, avertizează New York Times .
Experții spun că închiderea coridorului, la punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa cu Turcia, va face ca mii de oameni să fugă din Siria, agravând criza refugiaților din Europa și Orientul Mijlociu, care este deja considerată cea mai gravă de la al Doilea Război Mondial.
Consiliul de Securitate al ONU va vota în iulie dacă modalitatea de furnizare a ajutorului va rămâne deschisă. Dar se pare că Rusia va folosi coridorul ca instrument de negociere în războiul din Ucraina.
„Războiul din Ucraina are implicații largi pentru Siria – atât pentru întreaga regiune, cât și pentru lume”, a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi.
Safadi susține că peste un milion de refugiați sirieni trăiesc deja în Iordania, iar pentru a media acordul de pace din războiul civil de 11 ani din Siria, „este cu siguranță nevoie de un acord între ruși și americani”.
„Având în vedere dinamica actuală, consecințele ar putea fi grave în ceea ce privește condițiile de viață pentru refugiații sirieni și persoanele strămutate”, a spus el.
Folosindu-și dreptul de veto din Consiliul de Securitate, Rusia a determinat închiderea a alte trei coridoare umanitare în Siria în 2020.
Anul trecut a fost de acord să păstreze coridorul de la Bab al-Hawa, doar după negocieri intense cu Statele Unite.
Rusia a spus că închiderea acelor rute este necesară pentru a menține suveranitatea Siriei.
De asemenea, a susținut distribuirea ajutorului doar cu aprobarea guvernului președintelui Bashar al-Assad, iar nu prin intermediul Națiunilor Unite.
Rusia este unul dintre aliații lui Assad în războiul civil din Siria, care a început în 2011.
Ruta de la Bab al-Hawa duce la provincia nord-vest sirian Idlib, una dintre ultimele părți ale teritoriului controlat de rebeli și o zonă care a devenit un refugiu pentru o organizație extremistă legată de Al Qaeda.
O campanie internațională este acum în desfășurare pentru a menține traseul deschis. Statele Unite prezidează Consiliul de Securitate luna aceasta și au organizat o serie de întâlniri pentru a aborda situația dificilă a sirienilor care au rămas fără adăpost sau au nevoie de ajutor pentru a supraviețui.
Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a declarat că Moscova nu a decis cum să voteze, dar a spus că în sistemul actual, ajutorul umanitar este amenințat de extremiștii din Idlib.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Cântăreţul Stromae a fost...
Bitcoin a stabilit un nou...