Rușii își arată din nou mușchii: Masează trupe la frontiera cu Ucraina
Autor: Echipa RadioDCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili americani şi europeni care urmăresc ceea ce ei consideră a fi drept "mişcări neobişnuite" de echipamente şi personal militar pe flancul vestic al Rusiei, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute The Washington Post, confirmând astfel informaţii apărute săptămâna trecută în unele media ruse pro-Kremlin.

Oficiali americani, care s-au pronunţat sub rezerva anonimatului din cauză că nu au fost autorizaţi să discute subiectul în mod public, au afirmat că aceste noi mişcări de trupe ruseşti au realimentat îngrijorările apărute în aprilie când cea mai mare acumulare de trupe şi echipamente ruseşti din ultimii ani la frontiera cu Ucraina a provocat indignare la nivel internaţional.

Actualele mişcări de trupe ruseşti în regiune survin în timp ce Kremlinul pare să adopte o linie mai dură faţă de Ucraina. O serie de responsabili ruşi, începând cu preşedintele Vladimir Putin şi până la unii oficiali de rang inferior au atacat în declaraţiile făcute în ultimele luni legăturile occidentale ale Kievului şi chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o "linie roşie" pentru Moscova.

Toate acestea au loc în timp ce conflictul care continuă de şapte ani şi jumătate dintre forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova în regiunea Donbas (estul Ucrainei) intră într-un nou stadiu. La 26 octombrie, armata ucraineană a confirmat că a utilizat o dronă de fabricaţie turcească împotriva unei poziţii a rebelilor în Donbas, aceasta fiind prima oară când Kievul utilizează un astfel de dispozitiv de luptă, ceea ce a provocat indignarea Moscovei.

În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt deosebit de tensionate. Rusia şi-a suspendat misiunea de pe lângă sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles la 18 octombrie, după ce Alianţa a expulzat opt membri ai misiunii ruse pentru acuzaţii de spionaj.

Mai multe înregistrări video postate în ultimele zile pe reţele de socializare arată trenuri şi convoaie militare ruseşti ce transportă cantităţi mari de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

"Problema e că nu este vorba de exerciţii. Nu pare să fie un exerciţiu de antrenament. Ceva se întâmplă. Dar ce poate să fie?", se întreabă Michael Kofman, director pentru programul de studii asupra Rusiei în cadrul grupului non-profit de analiză CNA, un think-tank cu sediul în Virginia.

Schimb de focuri ca în filme între Poliție și o bandă de spărgători: Peste 20 de morți, după descinderea poliției braziliene

Responsabili din SUA şi Europa au început să remarce noile mişcări de trupe ruseşti în special în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat un exerciţiu militar comun de amploare cu Belarus cunoscut sub numele de cod "Zapad-2021" pe flancul său vestic, la jumătatea lunii septembrie.

Imagini din satelit accesibile în mod public arată că forţe ale Armatei 41 combinată a Rusiei, a cărei bază permanentă de staţionare se află în oraşul Novosibirsk, nu s-au întors în Siberia după exerciţii, ci s-au alăturat altor forţe ruse din apropierea graniţei cu Ucraina, afirmă Kofman.

De asemenea, imaginile difuzate pe internet par să arate că Armata I de tancuri de gardă, o structură de elită cu baza permanentă în regiunea Moscovei, transferă personal şi material spre frontiera cu Ucraina, potrivit aceluiaşi expert.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor "Zapada-2021", Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii, la locurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Danilov estimează la 80.000- 90.000 numărul trupelor ruseşti desfăşurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, fără a lua în calcul zecile de mii de militari ruşi care staţionează în Crimeea.



Moscova nu recunoaște nimic

Kremlinul a respins marţi ca pe un "fals de slabă calitate" relatări ale mass media americane despre o comasare de forţe ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar a subliniat că este treaba Moscovei unde să-şi deplaseze trupele pe teritoriul rus.

"Calitatea acestor materiale nici nu merită să le fie acordată vreo atenţie sau comentarii. Acolo se spune despre Ucraina, dar este arătată de fapt graniţa cu Belarus", a afirmat Peskov, referindu-se la faptul că regiunea Smolensk se mărgineşte cu Belarus, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS. El a adăugat că Rusia nu a ameninţat şi nu ameninţă pe nimeni şi nu reprezintă vreo ameninţare pentru cineva.

"Însă Rusia - pe fondul unor tendinţe expansioniste destul de agresive, în special din partea NATO şi a unui număr de alte ţări - a luat întotdeauna şi va continua să ia măsuri pentru a-şi asigura propria securitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

pixel