Salarii uriașe în spatele inteligenței artificiale: Locuri de muncă plătite cu peste 300.000 de euro pe an. Inginerii n-au nevoie de diplomă de licență
Autor: Irina Constantin
Data publicării:
Inteligența artificială, recent intrată în viață noastră la nivel de conștientizare, cu nume și site-uri dedicate, are în spate specialiști plătiți cu sume consistente. 

Toată lumea vorbeşte despre inteligenţa artificială din spatele aplicaţiei ChatGPT. Însă mai puţin cunoscută este piaţa muncii din jurul acestui sector tehnologic care cunoaşte o dezvoltare fulminantă, cu locuri de muncă plătite chiar şi cu 335.000 de dolari pe an.

Aşa-numiţii prompt engineers nu au nevoie neapărat de o diplomă de licenţă în ingineria IT, dar trebuie să aibă capacitatea de a "stimula" inteligenţa artificială pentru a produce rezultate mai bune şi de a ajuta companiile să îşi instruiască forţa de muncă pentru a folosi instrumentele AI. Totuşi, cele mai bine plătite poziţii sunt în mare parte pentru persoanele care au un doctorat în AI şi în special în învăţarea automată sau etica AI, sau pentru persoanele care au fondat companii AI.

Este prea devreme să ştim cât de răspândit este sau va deveni acest domeniu specializat al ingineriei. Companii precum Google, OpenAI şi Meta Platforms Inc au creat peste 12 sisteme de limbaje de inteligenţă artificială, numite LLM-uri, iar tehnologia a trecut rapid de la experiment la utilizare practică. Totul a început în 2017, când cercetătorii AI au creat un LLM "preinstruit" care putea fi adaptat la o gamă largă de sarcini prin adăugarea de text uman, iar în ultimul an, LLM-uri precum ChatGPT au atras milioane de utilizatori.

Companii precum Microsoft au integrat ChatGPT în motorul de căutare Bing şi în instrumentul de dezvoltare software GitHub. Iar pe măsură ce tehnologia avansează, multe companii descoperă că au nevoie de cineva care să le eficientizeze performanţele. Astfel, Google, TikTok şi Netflix Inc. au crescut salariile pentru inginerii specializaţi în inteligenţa artificială, dar oameni pentru astfel de poziţii sunt căutaţi şi de alte companii importante după interesul generat de lansarea ChatGPT-4 de către OpenAI şi chatbot-ul Bing AI de către Microsoft.

Pe lângă lumea tehnologiei, companiile din lumea financiară, juridică şi de asigurări experimentează cu instrumente AI, crescând în continuarea cererea pentru astfel de specialişti, scrie Rador. 

Articole similare

Fanii Taylor Swift provoacă activitate seismică în Edinburgh

Seismologii din Edinburgh au descoperit că fanii Taylor...

A murit Mark James, compozitorul hitului „Suspicious Minds”

Compozitorul american Mark James, cunoscut pentru hituri...

Cod galben de caniculă în Muntenia, Oltenia și Dobrogea

Județele din Muntenia, sudul Olteniei și zona...


Top citite
Captura Instagram

Versurile melodiei pe care Babasha a interpretat-o la concertul Coldplay

Foto: RadioDCNews

Coldplay ziua 2: Chris Martin - Huiduiți-mă + invitat special supraviețuitor Colectiv. Babasha nu a mai fost huiduit

Foto: Agerpres

Despre Babasha, rasism, clasism și societatea românească

Captura tiktok

Răspunsul lui Babasha după huiduielile de la concertul ColdPlay

Captura Facebook

A murit Mark James, compozitorul hitului „Suspicious Minds”

Tradiții de „Înălțarea Domnului”: Ce nu ai voie să faci astăzi/Freepik

Tradiții de „Înălțarea Domnului”: Ce nu ai voie să faci astăzi


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Fanii Taylor Swift provoacă activitate seismică în Edinburgh

Seismologii din Edinburgh au descoperit că fanii Taylor...

A murit Mark James, compozitorul hitului „Suspicious Minds”

Compozitorul american Mark James, cunoscut pentru hituri...

Despre Babasha, rasism, clasism și societatea românească

Muzica e o ființă evolutivă și strict subiectivă.

pixel