Sânzienele. Tradițiile și obiceiurile din această zi
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Sânzienele, sărbătorite pe 24 iunie, sunt o sărbătoare cu rădăcini străvechi în tradițiile românești, având legături cu solstițiul de vară și cultul soarelui. Această zi este cunoscută și sub numele de Drăgaica în unele părți ale țării. Sânzienele sunt asociate cu forțele naturii, fertilitatea, sănătatea și prosperitatea.

Iată câteva dintre cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sânziene în România:

  • Cununile de Sânziene: Fetele tinere adună flori de sânziene (Galium verum) și își fac cununi pe care le aruncă pe acoperișurile caselor. Se spune că dacă cununa rămâne pe acoperiș, fata se va mărita în curând. Florile de sânziene sunt, de asemenea, purtate în păr sau la brâu, deoarece se crede că aduc noroc și protecție.

  • Dansul Drăgaicei: În unele zone, se organizează dansuri și parade numite Drăgaica. Fetele se îmbracă în alb și își împodobesc părul cu flori de sânziene. Cea mai frumoasă dintre ele este aleasă „Drăgaica” și este purtată pe brațe de celelalte fete, simbolizând fertilitatea și bunăstarea comunității.

  • Ritualuri de dragoste și fertilitate: În noaptea de Sânziene, se crede că florile și ierburile au puteri magice. Fetele adună plante medicinale și flori de sânziene, pe care le pun sub pernă în speranța că își vor visa ursitul (viitorul soț).

  • Focurile de Sânziene: În unele sate, se aprind focuri pe dealuri, iar tinerii sar peste ele pentru a se purifica și a se proteja de rele. Focurile au și rolul de a asigura prosperitatea și recolte bogate.

  • Superstiții și credințe: Se spune că în noaptea de Sânziene, cerurile se deschid și că spiritele bune coboară pe pământ. Este considerat un moment prielnic pentru a face vrăji de dragoste și pentru a invoca spiritele strămoșilor pentru protecție și binecuvântare.

  • Plante medicinale: În ziua de Sânziene, se adună plante medicinale care se crede că au puteri de vindecare mai mari în această zi. Aceste plante sunt uscate și folosite pe parcursul anului în diverse remedii tradiționale.

  • Apa de Sânziene: În unele regiuni, se colectează roua de pe florile de sânziene în dimineața de Sânziene, despre care se crede că are proprietăți magice și de vindecare. Femeile se spală pe față cu această rouă pentru a-și păstra frumusețea și tinerețea.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel