Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
În ultimii câțiva ani, săptămâna de lucru de patru zile a ocupat centrul atenției ca o posibilă modalitate de a îmbunătăți echilibrul și bunăstarea angajaților, mai ales că pandemia i-a făcut pe mulți să-și regândească prioritățile. În timp ce mulți îl consideră o alternativă revoluționară la rutina unei săptămâni de lucru de luni până vineri, pentru mulți alții s-a dovedit a fi o mare durere de cap.
Săptămâna de lucru de patru zile a fost testată pe scară largă în întreaga lume (deși nu toată lumea a avut șansa să o încerce) și chiar a fost adoptată permanent de mai multe companii din mai multe țări, după ce testele au arătat că săptămâna de lucru mai scurtă a îmbunătățit bunăstarea și fericirea angajaților, menținând, în același timp, același nivel de productivitate.
Dar, în multe companii, săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit dificilă și chiar controversată. În unele industrii, este pur și simplu imposibil să iei liber începând de vineri, în timp ce în alte domenii în care lucrătorilor li se permitea un weekend de trei zile, timpul liber venea adesea după o săptămână mult mai epuizantă, deși mai scurtă, în care angajații trebuiau să muncească și mai mult decât de obicei pentru a compensa ziua ”pierdută”.
Dar dacă săptămâna de lucru de patru zile nu este soluția universală care a promis să fie, înseamnă oare că acesta este sfârșitul viselor multor oameni de a munci mai puțin? Aici intră în scenă ziua de lucru de șase ore. Cercetătorul Dr. Mansoor Soomro, lector principal în sustenabilitate și afaceri internaționale la Universitatea Teesside din Marea Britanie, a declarat pentru Euronews că ziua de lucru mai scurtă ar putea fi o modalitate mai bună de a oferi lucrătorilor mai multă flexibilitate decât săptămâna de patru zile.
„Mergeți pentru același număr de zile și în mare parte pentru aceleași ore standard”, a spus Soomro. „Deci cred că ar fi un început bun”.
Ziua de lucru de opt ore este modul în care s-a muncit zeci de ani, dar nu este neapărat cel mai inteligent sau cel mai sănătos mod de a lucra. Practica datează din Revoluția Industrială, o perioadă care, pe cât de influentă a fost în istoria omenirii, nu a avut în vedere interesele muncitorilor. Citește continuarea pe DC News.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...