Schimbările climatice afectează calitatea și gustul berii, avertizează oamenii de știință
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
O nouă cercetare dezvăluie că cantitatea de hamei european, care conferă berii gustul său amar distinctiv, este în scădere. Verile mai calde, mai lungi și mai uscate sunt preconizate să agraveze situația și ar putea duce la scumpirea berii. Autorii studiului avertizează cultivatorii să își adapteze tehnicile agricole.

Berea este un element de bază al culturii europene, cu 8,5 miliarde de halbe vândute doar în Marea Britanie, conform Asociației Britanice a Berii și Puburilor. Hameiul, floarea plantei de hamei, este ingredientul crucial alături de apă, drojdie și malț în procesul de fabricare a berii. Hameiul se adaugă înainte de procesul de fierbere pentru a conferi amărăciune, dar poate fi adăugat și ulterior pentru a schimba aroma generală, scrie BBC.

Expansiunea industriei de bere artizanală, care a crescut cererea pentru beri cu arome distincte și puternice, a crescut utilizarea hameiului de înaltă calitate. Însă acest studiu, care a analizat cum a evoluat randamentul mediu al hameiului aromatic între 1971 și 1994 și între 1995 și 2018, a constatat că în unele zone cheie de cultivare a hameiului a existat o scădere de aproape 20% în producție.

Oamenii de știință de la Academia Cehă de Științe (CAS) și Universitatea Cambridge pun această reducere pe seama condițiilor mai uscate - probabil datorate schimbărilor climatice - din ultimii ani. Martin Mozny, co-autor al lucrării și cercetător la CAS, a declarat: "Neadaptarea va pune în pericol profitabilitatea cultivării hameiului în unele zone. Consecința va fi o producție mai mică și un preț mai mare pentru berari."

Prețul berii a crescut deja cu 13% de la pandemie în 2020, din cauza creșterii costurilor energiei generate de inflație și criza gazelor după invazia Ucrainei.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că acizii amari alfa ai hameiului - care influențează aroma berii - s-au redus din cauza temperaturilor mai ridicate și mai extreme. În ciuda eforturilor globale, emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile umane au continuat să crească temperaturile. Se așteaptă ca, în următorii cinci până la șapte ani, să fie depășită bariera crucială de 1,5°C.

Studiul prevede că acizii amari se vor reduce cu până la 31% până în 2050. Fermierii au lucrat pentru a-și adapta practicile de cultivare pentru a îmbunătăți randamentele, cum ar fi mutarea fermelor mai sus în văi unde există mai multe precipitații și instalarea sistemelor de irigare. Dar autorii studiului avertizează că sunt necesare investiții suplimentare și spun că va fi necesară extinderea suprafeței folosite pentru cultivarea hameiului aromatic cu 20% pentru a compensa declinul viitor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

Articole similare

Top citite


Cele mai noi articole
pixel