Șeful celui mai mare serviciu de informații din Europa, demis de Zelenski. Acuzații privind neexecutarea îndatoririlor oficiale
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 18 iul 2022, 09:05
Volodimir Zelenski a revocat-o pe Irina Venediktova din funcția de procuror general și l-a revocat pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a demis duminică pe procurorul general al țării sale și pe liderul agenției sale interne de informații, cea mai importantă schimbare în guvernul său de la începutul invaziei ruse.

Președintele ucrainean a acționat în baza puterilor oferite de legea marțială, care îi dă președintelui dreptul de a înlătura sau numi în funcție un funcționar de rang înalt.

Potrivit legii, pe timp de pace numirea procurorului general și a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei este autoritatea Radei Supreme, deși se face la cererea președintelui. 

Biroul președintelui a ordonat ca Irina Venediktova, care și-a asumat un rol proeminent și foarte public în eforturile Ucrainei de a urmări în justiție crimele de război și atrocitățile rusești, să fie îndepărtată din funcția ei.

Bakanov, o demitere așteptată

Demiterea procurorului general, Iryna Venediktova, și a lui Ivan Bakanov, liderul Serviciului de Securitate al Ucrainei, prieten din copilărie al președintelui, au fost anunțate prin două scurte decrete.

Într-un discurs televizat duminică seara, Zelenski a spus că demiterile răspund unui număr mare de investigații pentru trădare deschise asupra angajaților agențiilor de aplicare a legii, inclusiv ai parchetului general și ai agenției de securitate internă.

Oficialii de la Washington au subliniat duminică că concedierea domnului Bakanov nu s-a datorat vreunei manipulări greșite a informațiilor utilizate în comun cu serviciile americane sau vreunei penetrări majore a serviciilor de informații ale Ucrainei de către Rusia.

În decretul de demitere pentru Ivan Bakanov, invocând „Articolul 47 din Statutul disciplinar al Forțelor Armate ale Ucrainei”. Aceasta se referă la „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, care a dus la victime umane sau la alte consecințe grave”, potrivit Ukrinform, citată de NYT.

Un total de 651 de cazuri de înaltă trădare au fost deschise împotriva personalului de aplicare a legii, a spus dl Zelenski în discursul său - și că peste 60 de angajați ai parchetului și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, este principala autoritate internă de securitate și informații din Ucraina și succesorul filialei locale a KGB-ului din era sovietică.

Cu 27.000 de angajați, este cea mai mare agenție de securitate din Europa și se confruntă cu apeluri. pentru reformă — prin comparație, MI5 din Marea Britanie are doar 4.400 de angajați, potrivit Atlantic Council.

În timp ce, înainte de 24 februarie, agențiile de informații americane au lucrat cu SBU, principala lor relație în timpul războiului a fost cu serviciul de informații militare al Ucrainei - GUR.

Relația lui Zelenski cu Bakanov datează de câteva decenii. Prieteni din copilărie, cei doi au lucrat și în industria divertismentului - domnul Zelenski ca actor și domnul Bakanov ca director al studioului Kvartal 95 .

Bakanov și Yermak, șeful Biroul ui Președintelui, au avut un conflict de lungă durată privind influența asupra președintelui.

Ivan Bakanov a fost unul dintre câțiva veterani din industria comediei care l-au urmat pe domnul Zelenski la guvernare. Cu toate acestea, în ciuda scepticismului cu privire la competența lor, care a fost exprimat de oponenții politici din țară înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, guvernul lui Zelenski a sfidat așteptările menținând operațiunile și coordonând apărarea țării în primele luni haotice ale războiului.

Dar alți oficiali din guvernul domnului Zelenski l-au acuzat pe domnul Bakanov pentru eșecurile serviciilor de informații și pentru pași greșiți care au permis armatei ruse să cucerească orașul Herson din sudul Ucrainei aproape fără lupte, iar domnul Zelensky căuta să-l înlocuiască, Politico a raportat în iunie.

Articole similare

Top citite
Visarion Alexa

Profesor universitar, întrebare cheie în cazul preotului Visarion Alexa: M-a frapat un aspect

Nadine Voindrouh

Celebra Nadine: Am fost certată de compania de electricitate pentru că deși am scăzut cu 23% consumul electric nu e suficient

Șmecherie cu facturile uriașe la energie. Elena Cristian: Și eu am fost victimă. Este o încălcare a legii. Instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze imediat

Alexe

Marea greșeală în cazul preotului Visarion Alexa. Ce nu spune nimeni

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Care sunt cele mai bune mezeluri. Bilic: Are cele mai puține calorii

Foto: pexels, Mark Vegera

Oamenii de știință susțin că nu ar trebui să ucidem niciodată un păianjen în casa noastră. Iată de ce


Cele mai noi articole