Șeful CIA a dezvăluit câți soldați ruși au fost uciși în război până acum și a comentat despre sănătatea lui Putin
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Concentrarea forțelor militare ruse în Donbas sugerează că au învățat lecții grele din eșec, a spus Burns

Statele Unite estimează că pierderile Rusiei în Ucraina sunt de aproximativ 15.000 de morți și 45.000 de răniți, a declarat miercuri directorul CIA, William Burns, adăugând că și Ucraina a suferit pierderi semnificative.

La aproape cinci luni de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea vecinului Rusiei, forțele acesteia s-au luptat să cucerească regiunea Donbas din estul Ucrainei și au ocupat aproximativ o cincime din țară.

Burns, vorbind la Aspen Security Forum din Colorado, a spus că aceste câștiguri ale Moscovei au venit cu un preț mare.

„Cele mai recente estimări ale comunității de informații americane ar fi aproximativ de 15.000 (de combatanți ruși n.r.) uciși și poate de trei ori mai mulți răniți. Pierderi destul de semnificative”, a spus Burns.

"Și ucrainenii au suferit și ei - probabil puțin mai puțin decât atât, dar sunt pierderi semnificative."

Rusia clasifică moartea membrilor forțelor sale armate drept secret de stat și nu și-a publicat prea des cifrele oficiale ale victimelor din timpul războiului. Ultima cifră oficială este din 25 martie, când a fost anunțat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși.

Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că „obiectivele” militare ale Moscovei în Ucraina se extind acum dincolo de Donbas, cea mai clară recunoaștere a adevăratelor obiective ale Rusiei.

Lavrov a mai spus că obiectivele Moscovei se vor extinde în continuare dacă Occidentul va continua să furnizeze Kievului arme cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, fabricate în SUA.

„Acest lucru înseamnă că sarcinile geografice se vor extinde chiar mai departe decât linia actuală”, a spus Lavrov.

Dar Burns a spus că, cel puțin deocamdată, concentrarea forțelor armatei ruse în Donbas sugerează că rușii au învățat lecțiile din eșecul de la începutul războiului, când Moscova a rămas blocată în atacul asupra Kievului.

„Într-un fel, ceea ce armata rusă a făcut este să se retragă la un mod de război „mai ușor”, folosind avantajele și puterea de foc cu rază lungă de acțiune pentru a contracara și distruge efectiv țintele ucrainene și pentru a compensa slăbiciunile privind militarii,  pe care încă le au spus Burns.

Burns a comentat pe scurt zvonurile că Putin suferă de cancer: „După informațiile noastre, nu există indicii că ar fi bolnav, de altfel – pare prea sănătos”.

Lupta continuă

Forțele armate ale Ucrainei au declarat joi că au ucis 111 soldați ruși în sud și est în ultima zi.

Administrația rusă din regiunea parțial ocupată Zaporijjia a anunțat că Ucraina a efectuat un atac cu dronă asupra centralei nucleare de acolo, dar că reactorul nu a fost avariat.

Mai multe explozii au fost auzite joi și în regiunea Kherson din sudul controlat de Rusia, a informat agenția de presă rusă TASS.

Armata Ucrainei a raportat bombardamente grele rusești pe fondul a ceea ce au spus că au fost încercări în mare parte nereușite ale forțelor terestre ruse de a avansa.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au declarat că au distrus 17 vehicule, unele dintre ele blindate, și au ucis peste 100 de soldați ruși.

Într-o postare pe Facebook, armata ucraineană a spus că nu vede semne că rușii ar crea grupuri speciale pentru a lansa o nouă ofensivă.

Invazia rusă a ucis mii de oameni, a strămutat milioane și a devastat orașe, în special în zonele de limbă rusă din estul și sud-estul Ucrainei.

Statele Unite, care au declarat marți că au văzut semne că Rusia se pregătește să anexeze oficial teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina, au promis să se opună anexării.

"Anexarea prin forță ar fi o încălcare gravă a Cartei ONU și nu am permite ca aceasta să rămână necontestată. Nu am permite să rămână nepedepsită", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 și sprijină autoritățile pro-ruse ale autoproclamatelor „Republici Populare Donețk și Lugansk (DPR și LNR)” din regiunea Donbas.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel