Şeful forţelor armate britanice respinge speculaţiile conform cărora Vladimir Putin ar putea fi asasinat
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
Şeful forţelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, a respins duminică speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ''nu este bine'' sau ar putea fi asasinat.

În timpul emisiunii Sunday Morning, de la postul de televiziune BBC One, amiralul Radakin a fost întrebat dacă Putin ar putea fi înlăturat sau dacă în Rusia ar putea avea loc o schimbare de regim, potrivit Agerpres.

Cred că unele dintre aceste comentarii conform cărora el nu este bine sau că cineva va încerca să îl asasineze ori să îl înlăture de la putere sunt mai degrabă wishful thinking, a răspuns înaltul oficial militar britanic.

El a spus că viitorul prim-ministru britanic ar trebui să ştie că Rusia este cea mai mare ameninţare pentru Regatul Unit.

Potrivit lui Tony Radakin, în actualul război din Ucraina 50.000 de soldaţi ruşi au murit sau au fost răniţi şi aproape 1.700 de tancuri şi alte 4.000 de vehicule blindate militare ruse au fost distruse.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Citește și: 

Revolte au început din cauza „mobilizării voluntare”. Putin caută 34.000 de oameni. S-a trecut la foști soldați de 50-60 de ani

Kremlinul a ordonat „mobilizarea voluntară” a 34.000 de soldați până la sfârșitul lunii august pentru a completa resursele pierdute în Ucraina.

Recrutarea este interpretată ca o încercare a rușilor de a intra pe picior de război, dar fără mobilizare totală.

Mobilizarea totală este văzută de Putin ca o mișcare riscantă din punct de vedere politic. El a semnat deja, joi, o lege specială care „înăsprește regulile” pentru rușii care lucrează pentru „agenții străine”. Se referă în primul rând la jurnaliştii şi civilii care au legătură cu organizaţiile neguvernamentale occidentale sau care primesc resurse financiare din Occident. Aceștia se află sub supraveghere strictă, iar deplasările, accesul la instituții și alte diverse activități civice sunt restricționate, scrie Telegraph.

Există 85 de regiuni federale în Rusia, inclusiv Crimeea și Sevastopol (care au fost anexate ilegal de Rusia în 2014), fiecare fiind însărcinată cu recrutarea batalioanelor de 400 de oameni, scrie ISW Institutul pentru Studierea Războiului.

„Noile batalioane înființate merg la terenurile de antrenament militar și probabil își vor finaliza pregătirea de o lună până la sfârșitul lunii august”, se arată în comunicat.

Ce este atipic

Unele dintre aceste unități sunt compuse din foști soldați care acum au deja 50 și 60 de ani. De exemplu, televiziunea de stat rusă a arătat recent o unitate de recruți cu părul cărunt, care fac antrenamente militare.

Se estimează că între 15.000 și 36.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie, ceea ce este cumulat mai mult decât a suferit Uniunea Sovietică în 10 ani de război din Afganistan.

În același timp, trebuie luat în considerare și faptul că un număr mare de victime aparțin minorităților etnice care trăiesc la marginea Rusiei. Calculul rece al Kremlinului este că văduvele și părinții îndurerați sunt mai puțin periculoși pentru Moscova dacă plâng la periferie decât dacă sunt din ​​capitală sau din Sankt Petersburg.

Presa de opoziție rusă scrie că aproximativ 150 de bărbați din estul îndepărtat al Rusiei, lângă granița cu Mongolia, au refuzat să fie trimiși în partea controlată de rebeli din Donbas. Alte presupuse rebeliuni au fost raportate și în rândul unităților Gărzii Naționale Ruse din Caucazul de Nord.

Recruții ruși care refuză să lupte au de partea lor o prevedere legală: întrucât Kremlinul nu a declarat oficial război, nu dispune de toate mecanismele de constrângere pentru a-i readuce la război.

Zilele trecute, aproximativ 150 de soldați ruși dintr-o regiune săracă din estul Siberiei s-au întors acasă după ce și-au reziliat contractele militare, cea mai recentă expresie a nemulțumirii în rândul trupelor lui Putin. Acei soldați au sosit în Buriația weekendul trecut, a declarat Aleksandra Garmazapova, activistă a grupului de opoziție Buriația Liberă. Citește mai mult AICI.

Articole similare

Estonia introduce votul prin telefonul mobil

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să-şi exprime...

Tina Knowles dezvăluie că gemenii lui Beyonce sunt uimitori

Tina Knowles a vorbit despre nepoții ei gemeni, Rumi și...

Keith Richards nu mai ascultă muzică rock de zeci de ani

Keith Richards nu este un adept al rockului.

Shakira a vorbit despre filmul Barbie: Fiii mei l-au urât

Vedeta columbiană de muzică pop și mamă a doi băieți nu...


Top citite
Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Tyla debutează fulminant la Met Gala 2024 într-o rochie sculptată din nisip

Captura Instagram

Ținuta lui Kim Kardashian de la MetGala a stârnit controverse

Ariana Grande / Sursa: flickr.com

Ariana Grande a oferit o reprezentație surpriză la Gala Met 2024

Captura Instagram

Rochia lui Jennifer Lopez de la Met Gala conține 2,5 milioane de mărgele

Sursa: captură Youtube SharpTone Records

Piesa zilei: Unfamiliar | Currents


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Tribute | Tenacious D

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai hotărât încă, Radio...

Estonia introduce votul prin telefonul mobil

Cetăţenii Estoniei vor putea pe viitor să-şi exprime...

Tina Knowles dezvăluie că gemenii lui Beyonce sunt uimitori

Tina Knowles a vorbit despre nepoții ei gemeni, Rumi și...

pixel