Serj Tankian critică dur Imagine Dragons pentru concertul susținut în Azerbaidjan
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Serj Tankian, solistul trupei System of a Down, a criticat dur trupa Imagine Dragons pentru decizia de a susține un concert în Azerbaidjan, afirmând că nu îi „respectă ca ființe umane”. Grupul pop-rock american a susținut un concert în capitala țării, Baku, în septembrie anul trecut, în ciuda criticilor care considerau că acest gest ar putea fi interpretat ca un sprijin pentru președintele autoritar al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Tankian, de origine armeno-americană, a scris anterior o scrisoare către membrii trupei Imagine Dragons – Dan Reynolds, Wayne Sermon, Ben McKee și Daniel Platzman – cerându-le să își reconsidere decizia de a cânta în Baku, pe fondul temerilor că ar putea contribui la „albirea imaginii regimului dictatorial”, scrie The Independent.

Critici internaționale

În ultimii ani, Azerbaidjanul a fost criticat de organizații precum Curtea Internațională de Justiție și Amnesty International. Pe site-ul Amnesty, organizația de caritate pentru drepturile omului afirmă: „Blocada Azerbaidjanului asupra unei rute cheie în teritoriul separatist Nagorno-Karabakh a pus în pericol viețile a mii de oameni și, urmată de o ofensivă militară, a forțat majoritatea armenilor etnici să fugă din regiune. Reprimarea guvernului asupra libertății de exprimare s-a intensificat.

„Jurnaliști, apărători ai drepturilor omului și activiști au fost arestați în represalii pentru munca lor. Protestele pașnice au fost suprimate, iar activitatea mass-media și a organizațiilor independente a rămas restricționată în mod nejustificat. Femeile și fetele au continuat să se confrunte cu hărțuire și violență bazată pe gen.”

Reacția artiștilor

Alți muzicieni proeminenți au cerut, de asemenea, trupei Imagine Dragons să anuleze concertul într-o scrisoare deschisă din august anul trecut; printre semnatari se numără Brian Eno și Roger Waters, membru al trupei Pink Floyd.

Declarația lui Serj Tankian

Vorbind pentru Metal Hammer într-un nou interviu, Tankian a condamnat puternic decizia trupei Imagine Dragons.

„Uite, nu sunt eu judecătorul care să spună trupelor unde să cânte sau unde să nu cânte... Înțeleg că o fac pentru bani, că sunt artiști, că oferă divertisment, toate astea,” a spus el. „Dar când există un guvern care este pe cale să comită o epurare etnică, când Azerbaidjanul înfometa cei 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh, și nu permitea intrarea de alimente sau medicamente.

„Știi, ca artist, dacă aș afla asta, nu aș putea niciodată să merg și să cânt acel spectacol. Dar unii artiști o fac. Și nu știu ce să spun despre acei artiști. Nu îi respect ca ființe umane. La naiba cu arta lor, nu sunt ființe umane bune, după părerea mea.”

Mesajul către Imagine Dragons

El a continuat: „Dacă ești atât de orb față de justiție încât să mergi să cânți într-o țară care înfometează ilegal altă țară, conform Curții Internaționale de Justiție, conform a ceea ce spune Amnesty International, conform a ceea ce spune Human Rights Watch... Dacă tot mergi și cânți în acea țară, nu știu ce să spun despre tine ca ființă umană. Nici măcar nu-mi pasă de muzica ta. Dacă ești o ființă umană rea, nu-mi pasă deloc. Așa că asta este poziția mea. Nu am niciun respect pentru acești tipi.”

The Independent a contactat un reprezentant al trupei Imagine Dragons pentru comentarii. Trupa nu a abordat încă public criticile. La Reading Festival din 2023, cântărețul Reynolds a spus mulțimii: „Orice vă apasă, lăsați-l la ușă; politică, religie, lăsați-le.”

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel