Shawn Layden, fostul președinte PlayStation, sugerează scurtarea jocurilor și renunțarea la realism
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Fostul președinte al PlayStation, Shawn Layden, a sugerat că jocurile video ar trebui să reducă din lungime și să se îndepărteze de realism, discutând despre provocările cu care se confruntă dezvoltarea jocurilor AAA.

Costurile uriașe necesare pentru a crea jocuri video devin nesustenabile, iar întrebarea esențială este cum pot dezvoltatorii și editorii să continue să facă titluri precum Red Dead Redemption 2 și Spider-Man 2 și totuși să-și recupereze investiția, scrie Metro.

Impactul unui eșec financiar

În prezent, un singur eșec poate scufunda un întreg studio dacă nu recuperează suficienți bani din vânzări, lăsând întreaga industrie într-o poziție precară în timp ce încearcă să împingă limitele tehnologiei.

Punctele cheie ale lui Shawn Layden

În cadrul unui nou interviu, Layden subliniază patru puncte cheie, de la utilizarea AI pentru a ajuta la construirea instrumentelor și accelerarea proceselor, până la accentuarea gameplay-ului în detrimentul graficii.

„Am pus mult accent pe calitatea vizuală a jocurilor, calitatea graficii, rezoluția, realismul aproape fotografic pe care multe jocuri par să-l urmărească,” a spus Layden pentru Gamesindustry.biz. „Și fanii noștri au considerat că acesta era un drum nobil, și am văzut diferența între grafica de pe PlayStation 1, unde Lara Croft era 800 de poligoane și, dacă te holbezi, cam arăta ca o persoană. Și acum ajungem la modelarea foarte realizată. Dar a îmbunătățit gameplay-ul? A îmbunătățit povestea?”

De la războiul consolelor la realități mai puțin observabile

Layden descrie cum războiul inițial al consolelor a început ca o „cursă a rachetelor” cu „fiecare parte încercând să împingă limitele tehnologiei”, dar acum diferențele au devenit prea mici pentru a fi observate.

„Am ajuns la punctul în care avem ray-tracing avansat și majoritatea platformelor pot face 60 de cadre pe secundă, unele pot face 120, pe care oricum ochiul tău nu le poate înregistra,” a spus el. „Cred că suntem la marginea acestui univers acum, suntem în domeniul diferențelor pe care doar câinii le pot auzi. Și poate că nu ar trebui să mai punem accentul acolo.”

Orientarea spre jocuri mai scurte și mai atractive

Layden crede că jocurile ar trebui să fie mai scurte pentru a reflecta obiceiurile și stilul de viață al jucătorului mediu de astăzi, cu mai puțin accent pe „grinding” sau sarcini repetitive.

„Trăim într-o lume în care doar 32% dintre jucători termină de fapt jocul, așa că facem multe jocuri pe care 68% dintre oameni nu le văd până la capăt,” a adăugat el. „Deci, ar trebui să continuăm să construim jocuri pe care majoritatea oamenilor nu le vor termina niciodată?”

Înțelegerea dorințelor jucătorilor

Layden a continuat: „Trebuie să înțelegem ce caută clienții noștri. Vor o experiență de joc de mare impact, de mare plăcere, care să nu includă secțiuni mari din joc unde mergi într-o misiune pentru a găsi această piatră albastră și să o aduci la troll-ul roșu care îți va deschide ușa. Este pur și simplu o pierdere de timp. De aceea se numește grinding.”

Concluzii și perspective viitoare

În ultimele luni, Layden, care acum lucrează ca consultant în industria jocurilor, a fost vocal pe diverse probleme – inclusiv asupra importanței în scădere a exclusivității platformelor. Săptămâna trecută, el a ironizat și comentariile făcute de CEO-ul Microsoft Gaming, Phil Spencer.

Industria jocurilor video se află într-o perioadă de schimbare, iar perspectivele oferite de Layden ar putea juca un rol crucial în modelarea viitorului dezvoltării jocurilor AAA.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine

Jennifer Lawrence, sursa instagram

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel