Shinzo Abe putea fi salvat. ”A existat o fereastră de 2 secunde după prima împușcătură ratată”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Grave deficiențe de organizare în rândul sistemului de securitate care asigura paza lui Shinzo Abe.

Opt experți în securitate care au revăzut filmările cu asasinarea fostului lider japonez.

Aceștia au concluzionat că gărzile de corp ar fi putut să-l salveze pe Shinzo Abe dacă l-ar fi protejat sau l-ar fi îndepărtat din dreptul atacatorului în intervalul de 2,5 secunde, care s-a scurs între prima lovitură ratată și cel de-al doilea foc care l-a rănit mortal, potrivit datelor preluate de Reuters.

Atacatorul, Tetsuya Yamagami, a ajuns la aproximativ 7 metri de Abe înainte de a trage primul foc, care a fost unul ratat, scrie ziarul Yomiuri, citând surse de investigație. El a tras al doilea foc de la aproximativ 5 metri, mai arată publicația.

Probleme de organizare

Uciderea lui Abe în orașul Nara de către un bărbat care folosea o armă fabricată artizanal a șocat o națiune în care violența cu armele de foc este rară.

Pe lângă discuțiile cu experții în securitate, Reuters a vorbit cu șase martori de la fața locului și a examinat mai multe videoclipuri disponibile online, luate din unghiuri diferite, pentru a pune cap la cap o relatare detaliată a măsurilor de securitate înaintea împușcării sale.

Astfel, se observă mai multe probleme de securitate: premierul era expus din spate, iar dispozitivul de securitate i-a permis atacatorului – identificat de poliție drept Tetsuya Yamagami, 41 de ani – să ajungă la câțiva metri de Abe, fără a fi controlat.

„Ar fi trebuit să-l vadă pe atacatorul care mergea doar în spatele fostului premier și să intervină”, a declarat Kenneth Bombace, șeful Global Threat Solutions, care i-a asigurat securitate lui Joe Biden când era candidat la președinție.

Yamagami a ajuns la aproximativ 7 metri de Abe înainte de a tras prima împușcătură, care a fost una ratată, scrie ziarul Yomiuri, citând surse de investigație. El a tras al doilea foc de la aproximativ 5 metri, mai arată publicația.

Gărzile de corp ai lui Abe nu păreau să respecte sistemul de „inele concentrice de securitate” din jurul lui, a spus John Soltys, fost ofițer Navy SEAL și CIA, acum vicepreședinte la firma de securitate Prosegur. „Nu aveau niciun fel de supraveghere în mulțime”.

Înregistrările video au arătat că, după primul foc, Abe se întoarce și se uită peste umărul stâng. Două gărzi de corp încearcă să se posteze între premier și trăgător, unul ridicând o geantă neagră și subțire, în timp ce alți doi se îndreaptă spre trăgător.

Deși serviciul de securitate al lui Abe l-a imobilizat și arestat pe atacator câteva momente mai târziu, acesta a fost „răspunsul greșit”, spun experții.

Gărzile de corp trebuiau să acționeze pentru a-l proteja pe Abe, a declarat Mitsuru Fukuda, profesor de la Universitatea Nihon specializat în managementul crizelor și terorism.

”Erau suficiente forțe de securitate, dar au acționat ca și cum nu era niciun pericol”, a spus Yasuhiro Sasaki, un ofițer de poliție pensionar din prefectura Saitama de lângă Tokyo, care se ocupă de securitatea VIP-urilor. „Toată lumea a tresărit și nimeni nu a mers acolo unde era Abe”.

Agenția Națională de Poliție, care supraveghează forțele locale de poliție, a declarat că uciderea lui Abe a fost rezultatul neîndeplinirii responsabilitatilor de către poliție și a declarat că a înființat o echipă pentru a revizui măsurile de securitate și protecție și pentru a lua în considerare măsuri concrete pentru a preveni un incident atât de grav.

 

Putea fi evitat

 

Când fostul prim-ministru a intervenit să vorbească, Yamagami a putut fi văzut în imagini video din fundal, bătând din palme.

În timp ce Yamagami mergea în spatele lui Abe, securitatea nu părea să ia măsuri, arată filmările.

Abe ar fi trebuit să aibă o gardă de corp dedicată de protecție apropiată care să-l scape, a spus un membru al Serviciului de Securitate Diplomatică al SUA, care protejează diplomații înalți și demnitarii străini.

„L-am fi apucat de curea și de guler, îl protejam cu corpul nostru și ne îndepărtam”, a spus agentul.

Un fost ofițer de poliție, a spus că securitatea ar fi putut opri prima împușcătură dacă ar fi fost vigilenți și ar fi comunicat.

„Chiar dacă au ratat asta, a existat o fereastră de mai mult de două secunde înainte de a doua lovitură, așa că cu siguranță ar fi putut preveni asta”, a spus el. „Dacă Abe ar fi fost protejat corespunzător, ar fi putut fi evitat”.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Captura Facebook

Orlando Bloom i-a scris lui Katy Perry „o declarație de misiune”

FOTO: freepik @cofentist_tm

Interzicerea TikTok nu va rezolva problemele legate de influența străină a rețelelor de socializare


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel